2018-08-01
夏日炎炎最好就係飲杯凍野,或者食d凍野消下暑,lunch time經過摩登士丹里,見到新開張又未試過,就入去睇下有無野啱食。睇menu見到士丹里豆花奶茶幾特別,就決定試下,揀完飲品又見到有台灣芋圓,仲可以自己決定底同料,決定試埋當午餐。當日啱啱開餔唔算多人,等左大約五分鐘就ok, 速度都算快。由於天氣太熱關係,即刻飲下杯豆花奶茶降溫,店員果然無介紹錯,士丹利奶茶茶底非常香濃,而且同豆花出其地夾,配合得非常好上到公司即係試埋個有得揀芋圓系列,佢包括一份三色芋圓,其餘可以自己揀三料一底,而我就揀左紫米露底配小丸子、芒果魔豆同仙草。首先講下主角芋圓,質感做得唔錯,而且食得出三隻色味道有分別。試完芋圓再講下紫米露,同平時食開嘅差不多,仙草同小丸子都係,所以無咩特別。至於芒果魔豆就比較甜,可能搶左芋圓嘅味道。總括而言,士丹利奶茶好喝,同豆花呢個配搭唔錯,至於芋圓亦幾好食,而且分量足夠,$33有埋三料一底算幾抵食!下次有機會我都想再試店鋪嘅其他食品