飲完再飲會再飲的飲茶有的餐廳,食完會忘記,有的食完不會忘記,有的食完會再食,有的食完再食會再食上環干諾道中呢間鳳城,係我短期內食完再食會再食的飲茶,今次係同認識10年的工作同學(係工作同學)聚舊,我屈佢哋喺元朗深井茶灣出黎上環,過西隧巴士在對面信德中心下車好方便。今次點咗灌湯餃,豬肺湯,安格斯牛腸,魚腐湯菜,和豬仔叉燒包。每次都好喜歡灌湯餃,除了涵料很充足,重點係古法泡製,湯放在皮內而不是在盅內,啲湯喺皮內啷吓啷吓,成隻餃有莫名治癒感。豬肺湯豬肺洗得乾淨,好味濃郁。安格斯牛腸嘅牛都好滑,簡單黎講不論灌湯餃的治癒力或其他點心,總體都是酒樓平均水準之上,唯收費稍高,人均消費在150至200,要是便宜約15%會更吸引。
飲完再飲會再飲的飲茶

2024-04-01