2015-07-14 3218 瀏覽
朋友介紹黎呢間開左無耐既酒店食生日飯buffet, 話呢間佢食過好想翻兜, 佢上次黎食話有生蠔/龍蝦/長腳蟹及各樣海鮮任食, 仲唔駛排隊咁正!  見佢平時已經係周圍去食正野既識食之人, 仲想翻兜所以都抱住有要求既心態黎食, 果然不負眾望, 真係一試難忘, 真係堅正! 首先上到1樓buffet大堂即感覺行型格路線, 沿路入場已經滿坐人, 平日都坐滿証明我無黎錯.  呢度食物種類好似不多, 但又中日韓意樣樣有齊. 算係唔錯.  沙律吧有黑毛豬及自調沙律盆, 感覺唔錯, 雖然我自己少食沙律, 但可以按自己口味自制加自己喜歡既醬汁拌勻, 食起上黎朋友話覺得味道均勻! 呢個安排睇得出酒店都幾細心.由於此行衝著食海鮮飽既心態, 於是一黎即去拿第一盆生蠔, 當晚供應有兩款蠔, 一款美國, 另一款愛爾蘭, 本人鍾意食無添加, 係無加任何醬汁檸檬之類下, 第一盆5隻生蠔好快已經被我食哂, 本人一向覺得美國蠔不是我杯茶, 所以只食左一隻, 之後主攻愛爾蘭, 見開蠔師傅都密密手, 兩種生蠔源源不絕供應, 真係辛苦哂. 結果我係食左超過一打! 我地一行六人個個都食左超過一打生蠔, 真係開心到爆!今次無龍蝦

今次無龍蝦供應, 改為冰鎮鮑魚, 未食都想像唔到會係咩味道, 結果試左都係好好食, 但就好難形容, 有D似滷水味但又唔係, 總之就好好食, 鮑魚軟硬度啱啱好! 有超過大半隻手掌咁大隻, 我自己食左好多隻
當日又有英國麵包蟹, 肉厚多膏, 肉質鮮味.
長腳蟹好新鮮, 一D都無雪藏味, 仲保留住海水味.
翡翠螺我就無食, 但朋友話都好好味. 魚生當日有三文魚/油甘魚/八爪魚等等, 新鮮肥美. (顧住食唔記得影相)
湯方面, 有粟米魚肚羹及南瓜湯, 兩種都啱啱好, 唔會過咸又唔會過濃. 真材實料. (顧住食唔記得影相)

另一主打有酒店自家制意大利麵, 試左墨汁墨魚味, 自己撰拌少量蜆肉, 味道剛好, 麵有口感.(顧住食唔記得影相)

熱盆有黑毛豬屮燒, 幾爽脆! 仲有炒蟹, 魚柳, 串燒, 天婦羅蝦, 焗蠔及其他中式燒味, 雖然無樣樣嘗試, 但賣相唔錯.
甜品方面, 中式既有蛋白杏仁茶, 西式既有唔同味細細粒既馬卡龍, 精緻又好味, 味道唔太甜, 我覺得剛剛好. 芒果布甸好多果肉, 一個人食幾杯, 嘻嘻. 呢度哈仔雪糕都有3種味道, 有coffee, oreo, stawberry, 仲有韓國粒粒雪糕, 士多啤梨味非常清, 好好味, 呢個仲食左兩杯tim!
由於慶朋友生日, 訂位時問酒店有無特別優惠, 原來佢地有免費送出甜品併盆, 仲附送生日朋友名牌, 甜品甜品區無既, 覺得好有心思, 味道又好, 朋友大讚!
最後不得不提服務員基本上見你食哂/離坐佢即黎收碟, 係滿坐既情況下, 呢個服務真係唔錯.

總括黎講, 呢個價錢食到咁有質素既海鮮, 仲要源源不絕供應, 真係不可多得, 絕對無唔encore既理由, 真係食完第二日仲好想去食!

2015-07-08
慶祝紀念