2019-08-18
由紅磡行去黃埔嘅路,中間有唔少嘅餐廳,去到百寶坊嗰度附近,有一間新開嘅台式餐廳,叫做台灣郎。於是打開OpenRice睇睇有冇分店,見到佢啲分店嘅好評都好多,所以我哋去睇下個餐牌,都覺得幾啱食,所以就入咗去。都幾多人排隊,可能因為新開張,我哋入咗去之後,我見其他人都要排三四個字先至入到。好彩我哋早左黎,所以唔駛等咁耐。不過我哋坐係吧枱,有啲辛苦,因為咩住個背囊之類啦。但係都唔理喇食咗先講。於是我哋叫咗紅燒牛肉麵同埋燥肉飯。等再一陣,嚟咗個燥肉飯先,細細碗,但係好香,仲有隻滷蛋,可能係豬油嘅關係啦所以特別香。越食越想食,但係佢好細碗,一碗飯應該唔夠飽兩個人。好彩叫多咗個面,碗麵嚟咗,好大碗,同碗飯係一個好強烈嘅對比。牛肉炆得好淋,個湯底都好好飲酸酸辣辣,而且有青紅蘿蔔,唔會好寡。佢個麵都唔會好淋,連埋湯飲好正。不過因為我哋兩個人,所以都係叫咗啲一人份量嘅嘢,但係佢係有啲似小菜館咁樣偏向係食小菜。所以佢啲嘢食都係偏貴嘅,如果人多好似去食大排檔咁會好啲。
不過我哋坐係吧枱,有啲辛苦,因為咩住個背囊之類啦。
但係都唔理喇食咗先講。
於是我哋叫咗紅燒牛肉麵同埋燥肉飯。
佢個麵都唔會好淋,連埋湯飲好正。
紅燒牛肉麵
所以佢啲嘢食都係偏貴嘅,如果人多好似去食大排檔咁會好啲。