2010-03-23 11 瀏覽
小時候, 婆婆常包上海雲吞, 我試過肚餓時狂食40隻也視作等閒, 依家人大了, 食唔落咁多份量了,但仍然愛間中自己在家中包來吃,在香港從未吃過滿意的菜肉雲吞, 原因簡單, 就是他們都不是新鮮包, 網上搜尋了一下, 原來全港只一間稱呼自己為餛飩店, 於是老遠地走來一試, 十分難找, 街道號碼與地圖的不符, 害我找了十多分鐘才找到, 紅色的外型, 白色的內部裝修, 算清潔, 但有些少陳舊, 遇著食飯時段, 勁多人, 比位阿姐點咗去最角最角位, 望都無望個餐牌, 就同佢叫了碗上海餛飩, 後來才知道有套餐, 都算位阿姐識做, 比我翻加, 一個套餐有小食和豆漿, 小先來了一小碟糖醋排骨, 顏色黑黑的, 賣相不佳, 但原來幾好味, 煮得十分淋, 但未道略咸, 不適合作為小食, 應配以米飯為佳, 食食下才發現套餐小食竟然有”多士”, 有無攪錯! 上海多士呀? 不倫不類. 終於來到主角了, 一碗大大的餛飩, 麻油加上湯的香味, 還有小小蝦皮和炸菜碎, 與婆婆包的一樣, 先飲兩口湯, 再一咬落餛飩, 依…. 唔同傳統的料喎, 並非用西洋菜? 用筷子左搲右搲, 原來是用豆來包, 唔怪得之啦,
, 原來是用豆來包, 唔怪得之啦, 雖然不同於食開的質感, 比傳統的略為散, 但有另一番口味