2017-08-28
還記得上次特意去試另一間新開的人氣台式餐廳的經驗,一直都遲遲未試呢間同樣大人氣的台式餐廳,因為大多人幫襯,怕又要等又中伏😅由於呢間餐廳開了一段時間,人潮終於減退,加上機緣巧合下,在同事邀請的情況下,終於在晚飯時間一試呢間。初試就一定係叫最出名,最常食,最多人推介的肉燥鹽酥雞扒飯啦!呢個飯同其他餐廳比較絕對係高質素果批。一放低最吸睛的就係果隻半流心的滷蛋,呢個精心的配菜已經將好多出名的鹽酥雞扒飯比下去。肉燥份量剛剛好,夠撈飯得黎又唔會令個飯好濕,肉燥又唔會調味調得太濃,相當可口。到塊鹽酥雞扒,份量唔小,絕對夠食。雞扒未身唔細件,唔駛加勁多炸粉令雞扒變大變厚。雞扒果真炸得夠酥脆,加上店員足夠,廚房一煮好就能奉上給人客品嚐同樣地,鹽酥雞扒都係配有粉(三種口味)俾客人自己落,添加一份玩味跟餐唔駛加錢有杯凍綠茶,對有選擇困難的我黎講,可以解決選擇飲品的麻煩。當然,好似只需要加3~5蚊,餐飲就可以選其他台式飲品(如珍珠奶茶)。由於我和同事都比較大食,所以決定跟餐加點左個小食,呢個九層塔雞翼其實唔錯,只不過有鹽酥雞扒在場下,雞翼明顯無噤吸引。但佢個九層塔有炸過,加上小小鹽粒,食落爽口又香呢間餐廳食物
鹽酥雞扒飯
鹽酥雞粉
九層塔雞翼
呢間餐廳食物絕對值得推介,但座落於長沙灣仲要唔太近鐵路站的情況下,對其他區外來的朋友絕對吸引力欠奉。如果走開果頭就一定會一而再,再而三去幫襯。