2015-12-15 213 瀏覽
星期日的lunch約了朋友到位於元朗的友緣食,可能係假日的關係,中午時已經有很多食客在餐廳內用餐,而服務員好快咁安排我們入座。未點餐就已經奉上Forever Shot-蜜桃乳酸。 好香蜜桃味,入口酸酸甜甜咁幾開胃。今次和友人點了兩個upgrade set lunch,先上雜錦薯仔忌廉湯 。 忌廉湯好濃好香薯仔味,薯仔溶晒落湯到,入口好滑,而且有兩個麵包粒吸滿忌廉湯,好食! 之後係蒜蓉包,顏色金黃,好香的蒜蓉味撲鼻而來,口感香脆鬆軟,蒜蓉味好濃,我超喜愛這個味道,非常好食! 這個是煙鴨胸沙律,個汁係黑醋汁,酸酸的非常醒胃。而沙律菜新鮮爽口,蕃茄好甜,鴨胸有好濃的煙燻味,肉質有嚼勁,整體都幾好食,但個黑醋汁我覺得較為稀左啲。終於輪到兩個主菜上枱了,今次叫了燒加拿大黑毛豬鞍扒&炭燒頂級安格斯肉眼扒。 呢個豬鞍扒差不多有成吋厚,燒得好正,而且肉質仲好嫩滑&juices。味道略略偏咸,但食得出好香bbq味! 至於肉眼扒都一樣燒得好好食,肉質嫩滑軟腍之餘仲好有嚼勁,而且好juices,一咬落去成口都係肉汁,而且滿口都係炭燒味和牛肉味,正!不得不提配菜及薯蓉,薯蓉整得好

未點餐就已經奉上Forever Shot-蜜桃乳酸。
Forever Shot-蜜桃乳酸

好香蜜桃味,入口酸酸甜甜咁幾開胃

雜錦薯仔忌廉湯

蒜蓉包

煙鴨胸沙律

炭燒頂級安格斯肉眼扒

不得不提配菜及薯蓉,薯蓉整得好食,滑之餘仲有薯粒係入面,所以有口感,入口溶化,有好香牛油味,好香甜!而配菜依然爽口香甜。
凍檸茶

最後飲埋凍檸茶,茶味好濃,但唔澀,個茶沖得幾好,好滑,糖水係自己加都幾有誠意!
2015-12-13
Forever Shot-蜜桃乳酸