2020-07-19
炎熱既星期六諗住帶阿囡去蝴蝶灣玩水,就係附近食左早餐先,見到有雲桂川冰室,平時食米線就食得多,原來都有開冰室,價錢又親民,一於試下先。我地叫左幾個早餐,因為想食飽d, 當埋午餐食,計落抵好多。蕃茄雞扒通粉,湯底係稀身個種,不過都好香濃,雞扒係原塊切開,夠入味。沙嗲牛肉麵,用原片牛肉,唔係碎肉個隻,味道好香濃;牛肉片又夠稔滑,食茶記依款都算係我幾忠情既食物。黑松露豬仔包吉列魚柳依度既豬仔包幾出名,所以不時都見到佢既影踪。黑松露炒蛋8成熟,好香滑,魚柳鬆化香脆,配上焗香既牛油豬仔飽,真係好滋味。吉烈魚柳豬仔飽本來還覺得是換湯不換藥,又是豬仔包加炸魚柳,但店主極力推薦,也就試試看。賣相又真的更勝一籌,豬仔包配原塊魚柳、蕃茄、生菜、醬汁再切兩份上碟,很大氣。一口咬下,是豬仔包跟魚柳混合的脆裂聲,口感特別豐富,魚柳也是純正龍脷柳,更結實魚味更突出,果然有點不一樣,難怪成鎮店之寶。炎炎夏日,再飲埋紅豆冰、菠蘿冰就更消暑。食飽飽後,我地就行去蝴蝶灣玩水啦,最開心梗係囡囡。雖然只係一間茶記,但職員就好友善好有禮貌,下次再去沙灘又可以再黎食!
我地叫左幾個早餐,因為想食飽d, 當埋午餐食,計落抵好多。
黑松露豬仔包吉列魚柳
吉烈魚柳豬仔飽