2023-07-06 583 瀏覽
細妹推介將軍澳一間高質火鍋話好正,點都要帶我去試吓,「湊湊火鍋‧茶憩」裝修以深色為主,好有格調,昏暗燈光十分有氣氛,全部獨立卡座,枱與枱之間特別間開,私隱度高,可以同朋友盡情嘆美食。自助吧枱有成十多款醬料選擇,有啲仲係比較冷門嘅醬料,餐廳提供咗唔同嘅醬汁配方俾客人可以跟住混醬。我就跟咗古典調味:菇菌醬、醋、香蔥末、香油。仲有滷肉飯、生果、中華沙律,一定要攞香辣魚皮,切得幼條,煙靭彈牙,辣辣地充滿麻油香,好惹味,encore之選。呢度杯茶好香,店員話出面無得賣,喺餐廳自己調配,叫淨山紅茶。Menu排版似飲食雜誌,鍋底名改得過癮,我哋想試一款辣一款唔辣,所以叫咗鴛鴦鍋。➰勵志鍋~臺式麻辣鍋 (鴛鴦鍋) $138材料十足,有紅棗、枸杞,無得揀大小辣,麻辣得嚟唔會辣到食唔到,鴨血彈嫩多汁,豆腐入味,最正係無限追加,非常滿足。➰食妝鍋~紅顏花膠雞鍋 (鴛鴦鍋) $138湯底勁熱,濃郁稠身,直頭成個湯羹,足料煲,有鮑魚、花菇、雞肉、野米、仲有大大件花膠。打邊爐前先飲啖靚湯,啖啖雞精華,滿滿膠質,直頭覺得漿住個嘴,勁正!飲完都感覺美顏咗。➰荔枝蝦球 $68造形吸引但完全無荔枝成份,咬開紅色皮見到白色
香辣魚皮

臺式麻辣鍋、紅顏花膠雞鍋 (鴛鴦鍋)
➰勵志鍋~臺式麻辣鍋 (鴛鴦鍋) $138

➰食妝鍋~紅顏花膠雞鍋 (鴛鴦鍋) $138
荔枝蝦球
➰荔枝蝦球 $68
造形吸引但完全無荔枝成份,咬開紅色皮見到白色肉,真係好似荔枝。表面炸得脆,蝦球爽口彈牙,口感似去飲嘅炸蟹鉗。
美國特級牛小排

➰美國特級牛小排 $228
油花分布平均,入口柔軟,好多旺菜墊底,可以唔使另外叫碟菜都夠食。
烏雞肉卷
➰烏雞肉卷 $88
都聽過係近年火鍋興食烏雞肉卷,自己就第一次試,一片片幻彩大理石花紋,係將雞肉壓成再刨薄片,口感有點嚼勁。
鵝腸

➰鵝腸 $78
用3個小藤籃裝住,應該係冷凍加工過嘅鵝腸,口感都爽脆。
大紅袍珍珠奶茶、雲朵絲絨茉香茶

➰大紅袍珍珠奶茶 $29
最鍾意佢呢度嘅台式飲品都可以選擇走甜,大紅袍茶香濃,珍珠夠煙韌,重量級夠晒大杯。

➰雲朵絲絨茉香茶 $29
連奶蓋都可以走甜,飲到茉香茶原低嘅濃澀味,又係巨大杯,呢個價錢好抵飲。

➰海鹽柳橙沙冰
食緊熱辣辣嘅火鍋途中,會送上細細杯冰凍嘅沙冰,有少少鹽味吊返個香橙味,超fresh呀。

➰大紅袍蜜桃茶凍
最後仲有甜品送,茶凍感覺非常水潤,低甜,茶味濃郁,有蜜桃果香。

臨走前餐廳仲會送每位客人一份麻辣鴨血豆腐,好似伴手禮一樣,好有驚喜,返到屋企仲可以俾屋企人品嚐一吓,果然無介紹錯。食物質素、環境、服務都高質,唔怪之得咁多人幫襯,想食就最好book位,不過就有限時,如果可以坐耐啲就更加好。
#湊湊火鍋‧茶憩
地址;將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G17號舖
香辣魚皮
臺式麻辣鍋、紅顏花膠雞鍋 (鴛鴦鍋)
荔枝蝦球
美國特級牛小排