2016-04-22
佢地仲係銅鑼灣既時候,兩次行入去都無位,心諗,咁勁?定係香港人D試新野既心態呢?一如以往,呢D舖頭唔會急於食,唔會特登等位,都係等到無人排隊先試! 去到尖沙咀,佢都排左一段時間。衣家卒之唔洗排,仲係星期五夜晚添,人唔多,七點半都只有6成滿!叫左兩款野做我既晚餐。 快意特式沙律﹕賣相靚仔,沙律菜都好新鮮,仲有D好甜好細粒既粟子,好味道,個汁微微既甜甜酸酸唔會太過火,唔錯。就係賣得貴左少少…成130蚊,一人份既既碟頭,雖則有兩塊prosciutto,但賣80蚊就差唔多! 烤西班牙黑毛豬鞍﹕呢個係佢地既推介,我都抱有好大期望,仲係好懷念九龍城Pavia既黑毛豬,燒得又脆又惹味又多汁!佢地呢到一上枱,賣相已經大打折扣。豬鞍份量同厚度還可以,但係就燒得唔夠香口,無咩上色。再切入去,無咩肉汁,兼且overcooked,入口鞋、實、乾、無味!已經諗起大家樂焗豬扒飯塊豬扒…比佢好味得多。最後食到痴骨既部份,有少少生,先食番黑毛豬應有既口感同肉質。 而且配菜係極少兼無咩調味,一D都唔好食,賣咁既價錢,極失望。咁既價錢,我係尖沙咀,都仲有好多更好既選擇!
快意特式沙律
烤西班牙黑毛豬鞍