2015-10-21 661 瀏覽
嗱...嗱...嗱...話口未完, 食評又比編輯大人彈回來, 又係話我"重覆、濫發或利用不同食家身份"... 之前已經講咗好多次, 我家人當中, 有三位成員都是用同一部電腦打食評的, 這次是與其中一位家庭成員一起去用餐, 自然會用同一個網絡供應商的地址吧, 小民求編輯大人明察呀.... 再求大人有大量, 唔好怪罪小民... 到利舞台附近辦事,完了,時間尚早,閒逛一陣,利舞台代廣場開咗好多食店,還有大型連鎖潮物店,年青人喜愛,比起以前嚟,人多好多,升降機內貼海報,樂天皇朝八色小籠包,朋友facebook也介紹過,好好奇特。到6樓就見到樂天皇朝嘅大招牌,以圓形黑底金色龍鳳作為皇權標誌。時間尚早,門口未見到要等位情況。店內,燈光昏暗,大廳中央的長形蓮花池,美麗有驚喜,池邊兩旁設有6人卡座。牆身還掛了套仿皇帝龍袍,感覺很華麗,裝潢帶點古代皇宮的風格。座位又寬敞舒適。門口左邊則設有一個半開放式廚房,用上透明玻璃窗,可望見師傅在製作餐點過程。金銅色的茶壺是很少見到。又到秋天食大閘蟹時候,推介多款以大閘蟹為主的菜式。另設有下午茶時間,抵食,小籠包、點心、涼菜、湯及拉麵都係半價。如果想飲番杯西式酒類,
時間尚早,門口未見到要等位情況。
金銅色的茶壺是很少見到。
又到秋天食大閘蟹時候,推介多款以大閘蟹為主的菜式。
如果想飲番杯西式酒類,有四款紅白酒推介。朋友叫咗紅酒,而我要白酒,酒有很重的果香,味道帶甜,酸度清新怡人。
因為食店集團在新加坡面世,所以點菜紙都唔少得有啲新加坡風味菜式,另主打上海及四川菜。
如果要完全體會到八種小籠包的獨特口味,仲會教大家怎樣食,需要從原味食至麻辣的順序,才會感受到味道。
皇朝八色小籠包依順序食為:原味、人參、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香、麻辣,每一個都很飽滿。
原味小籠包,口感皮薄有彈性,餡肉鮮嫩多汁,湯味清甜。
人參小籠包,麵皮加入咗菠菜汁,呈翠綠色,餡肉湯汁帶點人參雞湯味,所以不需沾上醋來食,人參雞湯味道已很好。
芝士小籠包,麵皮加入咗粟米汁,呈黃色,肉餡內芝味不太濃,但仍可看見芝士,有食芝士的口感。
麻辣小籠包,麵皮加入咗紅菜頭汁,呈紅色,餡肉辣味不太強,但有少許麻,個人較喜愛。
涼菜 ﹣撈伴海中寶,有海蜇、鮮蝦、魷魚、青瓜。食時需要將醬汁跟海中寶撈勻,這樣才會食到當中帶來之口感,醬汁酸酸的,魷魚煙韌軟腍,鮮蝦夠爽口,青瓜又爽脆,加上啖啖海蜇,真的很開胃,有冰涼透心的感覺。
蟹粉蝦仁,這個菜係秋天食大閘蟹既時候才有得食,河蝦仁鮮嫩軟腍,加上濃郁味道鮮甜的蟹粉,鮮味倍增,真的很惹味。
麻婆豆腐烤桂魚,係食店期間限定創意菜,嫩滑的麻婆豆腐澆在已烤得滋香的烤魚上面,食時需用刀在魚中心𠝹開,桂魚肉鮮嫩豐滿,肥厚鮮美,魚皮焦焦的帶點甜口,少麻辣味不太強,味道唔錯。
2015-10-05