2017-06-11 85 瀏覽
好開心,之前去日本大阪旅行,同朋友專登去搵 Lee 間店食佢個抹茶雪糕,幾長龍都等,嗰陣食過一次已經愛上它,諗住下次去大阪一定再食,估唔到今日係尖沙咀比我再次遇上,唔理咁多,唔餓都要食。雖然係貴咗少少,但賣相同味道,都真係太吸引人啦!今次我食咗個"抹茶芭菲",一層一層,滋味無窮。最面層白色嘅cream係好滑好香,相信係日本牛乳嘅味道,無牛奶嘅膻味,好清新;再嚟有層抹茶蛋糕,加上最面層嘅cream一齊食,唔會漏,好食;再落一層係抹茶雪糕同脆米,我鐘意脆米,抹茶味又濃,加在一起,入口脆脆甜甜好好味,今日外面天氣咁熱,真係可以唔停咁食雪糕,係Lee個時候,我食咗一粒紅莓,好酸又好冰,整個人都醒一醒,雖然好格格不入,但又覺得嚟得啱啱好,唔係一味甜甜甜;落多一層有5粒湯丸,1粒日本栗子同紅豆蓉,Lee層鐘意食紅豆湯丸嘅朋友都一定讚,不過日本栗子我就一般啦,太甜,好甜,甜得太誇了;最低層應該係抹茶(蒟蒻/啫喱),再有D抹茶雪糕,尾聲了,唔會太甜,加一杯熱茶,感覺真好。我朋友就試咗另一款"京之精選",share咗D比我試,味道同我嗰款差唔多,不過佢多好多蛋糕,有兩款不同味道嘅蛋糕,我都係比較鐘意抹茶

雖然係貴咗少少,但賣相同味道,都真係太吸引人啦!

今次我食咗個"抹茶芭菲",一層一層,滋味無窮。

我朋友就試咗另一款"京之精選",

share咗D比我試,味道同我嗰款差唔多,不過佢多好多蛋糕,有兩款不同味道嘅蛋糕,我都係比較鐘意抹茶味,下次買返個返屋企同家人分享下先,因為門外見佢哋有手信包裝嘅蛋糕賣!

2017-06-10
25 分鐘 (堂食)