前幾日喺IG見到有人去超級夢幻嘅一間粉紅色主題餐廳度食嘢,睇相覺得超靚,所以今日咁岩喺沙田附近放工就一於去朝聖啦!餐廳位於新城市頂層好多餐廳果一層,基本上上到去好快就會搵到佢,因為佢真係超級搶眼,成間餐廳嘅裝修好靚,我唔係本身超級鍾意粉紅色嘅人,但係一間餐廳望落去嘅粉紅色唔會令人覺得好俗,係好有少女心好靚嘅粉紅色~呢度嘅店員服務都好好,到咗我哋之後都好有禮貌咁帶位,我哋坐係卡位,好闊落坐得好舒服。呢度點菜係用QR code手機點菜,呢點我好鍾意,因為喺疫情期間真係其實唔會想掂大家都掂過嘅Menu,用手機就岩曬。本來以為係西班牙菜嘅餐廳,嚟到見到菜單就相信係西班牙fusion菜,你會見到食材方面係會由西班牙菜嘅菜式在家其他國家混合出嚟嘅風格,非常特別。首先我哋叫咗個小食,叫做黃金牛柳條,似乎係入邊係牛柳外面係有脆皮嘅小食,嚟到都好驚喜,入邊嘅牛柳網絡非常吸引,一邊嘅肉質都仲係鎖住咗喺入邊,食落亦都令人喜出望外,牛柳嘅肉質非常高質,外面脆嘅口感在家入邊有少少咬口但又入口即溶嘅牛柳粒,非常好味。估唔到百零蚊嘅菜式都有咁好味嘅牛食。主菜方面我哋叫咗個蟹盛樂,顧名思義就係好多蟹肉嘅西班牙飯,嚟到

主菜方面我哋叫咗個蟹盛樂,顧名思義就係好多蟹肉嘅西班牙飯,嚟到見到蟹殼入邊有蟹肉撈忌廉醬,另外仲有兩個好似平時茶樓食會見到嘅蟹鉗炸物,呢個忌廉醬我覺得整得好出色,好惹味,甜甜地鹹鹹地好啱我口味。而今次呢一個點心就冇我想像中咁脆口,不過都好足料,入邊嘅蟹鉗都好大隻。

最後我哋仲叫咗個甜品,呢度嘅甜品好多都好吸引令人選擇困難症,不過我哋最後就揀咗抹茶麻薯窩夫,因為見到佢話窩夫有麻糬覺得好特別,最後果然無揀錯,窩夫嘅口感帶啲麻糬嘅稔感,感覺好新鮮,亦都唔係平時好容易搵到嘅口感,抹茶醬嘅味道都好出色,將抹茶醬撈埋呢一種窩夫,再加埋啲雲呢拿雪糕佢食非常正。

飲品方面我哋要嘅係荔枝貴妃茉莉花茶,整體上味道偏澀,不過茶味好濃,感覺上係幾健康嘅一杯飲品~滿足的一餐。