2004-08-12 11 瀏覽
相識多年的鬼妹要返祖家,今日下午同佢食餐飯薦行。佢食素,中上環選擇不太多,記憶所及得德寶齋廚同呢度,咁佢當然第一時間來這裡。星期四的下午都坐滿,又是清一色外國人,得我一個本地人。費事諗,都叫了今日的廚師推介,加兩杯甘筍汁。甘筍汁先來,沒有下糖都幾清甜,唔錯;廚師推介是蕃茄牛油果沙律,加煎Green Lentil同芝士焗薄餅。焗薄餅夾有芝士熱辣辣,加入蕃茄牛油果沙律味道唔錯,好味又不似食素,份量亦足,不俗;呢度的Green Lentil幾大條,味道比平時買到的甜,以前不覺得呢味野好味,但今日就覺得唔錯。埋單二百六,加入環境、氣氛、同食物質數,實在唔算貴。說著談著,眨眼已成三點。情況就好像昨天才到機場接她的機,今晚就要飛走一樣。在門口說再見,已不知有沒有再見的機會了。要珍重啊!
埋單二百六,加入環境、氣氛、同食物質數,實在唔算貴。
要珍重啊!