2022-02-06 1536 瀏覽
最近天氣凍左好多,加上晚市又取消了堂食,所以每逢假日,我同男朋友都會出街食餐豐富既午餐。今日,男朋友即興想打邊爐,於是我地就去了旺角既<一鍋堂><一鍋堂>都有一段時間沒來了,今次來到,餐廳又出了新味道既湯底-忌廉周打蜆湯同蕃茄羅勒湯,新湯底仲係旺角店限定!所以我地諗都唔諗,就揀左限定既忌廉周打蜆湯,同之前試過不錯的胡椒豬肚湯。餐廳既飲品選擇非常多,除左一般汽水外,仲有餐廳每日新鮮自家製的健康飲品,飲完可以消脂,抗氧化,降低血壓同提神等,岩晒我呢種又要食又要健康既朋友!所以,我就揀了蝶豆花茶同薄荷烏龍茶,味道非常清甜,易入口,完全沒有五花茶果種的苦澀味呢至於食物方面,餐廳採取了手機自助下單的形式,非常方便。一般手機下單後,等待約五分鐘就送到,而且沒有漏單,效率快捷。而我最愛在用餐前,把炸魚皮放入湯底浸兩至三下,試試湯底的味道。果然,今次新推出的忌廉周打蜆湯味道非常美味,令我忍唔住飲了一碗的湯底,而且味道濃郁,基本上食物吸收了湯底,都不用再另點醬油,味道已很足夠!下次一定會再叫忌廉周打蜆湯呢

2022-01-23
午餐