2021-02-26 495 瀏覽
晚市開返堂食,唔洗食外賣,所以揀返啲堂食先有feel 食物。1)澳洲牛柳配蕃茄意粉,跟餐有湯(西湯—羅宋湯)及一杯飲品$59首先,一定要讚佢個意粉,一來一點都不會煮過龍而引致意粉發脹,不但如此,佢的意粉係用蒜蓉略炒後再混合茄醬/膏,而非和其他一般茶記咁,淥一淥撈蕃醬。然後係佢個羅宋湯質地比較濃稠,所以味道也偏酸,用料上一般,不會每口也有蔬菜的感覺,而牛肉也只有一小口好處佢的湯料唔會煲到淋曬主餐—牛柳扒份量絕對不少,再配上薯蓉及少量菜點綴薯蓉底因為在鐵板上燒左陣,所以有少少香脆,有薯味,沒有太重奶味,口感偏向泥泥地,可接受牛柳扒也有一定的厚度,要求了五成熟,也能達標,內裡粉紅,肉質也嫰滑不太乾只是牛味欠奉友人點了2) 豬扒配薯角,跟餐有湯(中湯)及一杯飲品$59豬扒有2塊2塊都有唔同口感,1塊味偏鹹,但口感正常,軟腍1塊味較淡,而且口感過份軟腍,有少少梅梅地的口感配菜—薯角不是炸得太香口,一般水平飲品叫了蘋果蜂蜜茶圖與實物不太相符不過其實底係有少少蘋果果肉碎但整杯飲品既無蜂蜜香甜,也無蘋果清甜只有糖水死甜。中湯我沒有試,但友人表示正常,不太鹹,足料
首先,一定要讚佢個意粉,
一來一點都不會煮過龍而引致意粉發脹,
不但如此,佢的意粉係用蒜蓉略炒後再混合茄醬/膏,
而非和其他一般茶記咁,淥一淥撈蕃醬。
然後係佢個羅宋湯
質地比較濃稠,所以味道也偏酸,
用料上一般,不會每口也有蔬菜的感覺,而牛肉也只有一小口
好處佢的湯料唔會煲到淋曬
主餐—牛柳扒

份量絕對不少,再配上薯蓉及少量菜點綴
薯蓉底因為在鐵板上燒左陣,所以有少少香脆,
有薯味,沒有太重奶味,口感偏向泥泥地,可接受
牛柳扒也有一定的厚度,

要求了五成熟,也能達標,
內裡粉紅,肉質也嫰滑不太乾
只是牛味欠奉

友人點了
2) 豬扒配薯角,跟餐有湯(中湯)及一杯飲品

豬扒有2塊
2塊都有唔同口感,

1塊味偏鹹,但口感正常,軟腍
1塊味較淡,而且口感過份軟腍,有少少梅梅地的口感
配菜—薯角

不是炸得太香口,一般水平
飲品叫了蘋果蜂蜜茶

圖與實物不太相符

不過其實底係有少少蘋果果肉碎
但整杯飲品既無蜂蜜香甜,也無蘋果清甜
只有糖水死甜。

中湯

我沒有試,但友人表示正常,不太鹹,足料
題外話/補充資料: 可以改進的地方是,不要一次過上曬所有食物,一來枱面唔夠位放,二來都未飲完個湯,個扒就上,無手淋汁,又會令個扒食的時間不適合,薯角同意粉都凍曬
2021-02-22