2018-08-30
係香港要搵放題其實唔難,隨手Google下就有林林總總唔同嘅放題選擇。我同個朋友好耐無食過放題,而且基於交通既便利,於是前幾日就約左去旺角神戶屋,一間位於兆萬中心8樓既日韓式放題。咁我地就book閒日去食嘅,不過一上到見到好多人既關係,諗住一定有排等啦,不過好彩店員知道我地有booking,一上去就有位安排好,我地隨即放低袋就睇下佢有咩食物揀,咁基本都係大類野,例如係魚生刺身,壽司,燒物同埋炸物為主。我地選擇了套餐A, 包括有生蠔半打同埋海膽一板, 連同其他刺身一併order。另外,值得一題係,因為神戶屋係一間日韓式放題,所以會比平常日本放題多了韓國食物嘅選擇,咁我地都揀左人參雞湯。食刺身最緊要就係新鮮,果然佢地無令到我地失望,刺身新鮮,海膽入口即溶,而我最喜歡既甜蝦,既新鮮,肉汁又鮮嫩,不錯。重點來了, 蠔蠔食,好好食, 極肥美又新鮮。搭配埋個source, 一絕。入口十分juicy, 如果可以下次黎,一定會加$85任食生蠔。芝士蝦, 芝士帆立貝, 芝士蠔, 如果你是芝士控的話, 必試。好味又唔膩燒菠蘿, 牛舌, 岩岩好, 唔會太熟太油。黑松露搭配刺身壽司, 口感味道十分搭配, 而且
燒菠蘿, 牛舌, 岩岩好, 唔會太熟太油。
黑松露搭配刺身壽司, 口感味道十分搭配, 而且黑松露份量不少, 絕無欺場。我地仲叫左幾款唔同既壽司, 例如芒果軟殼蟹壽司, 味道賣相都不錯。
天婦羅, 有改善空間, 略嫌不夠脆和熱。
韓式料理的韓國人參雞湯。是女士們的至愛,人參及雞的味道非常濃郁。
壽喜燒牛鍋, 仲可以搭配配菜, 牛肉肉質不錯, 建議不要煮太耐, 肉質會變老。
最後, 附上各類小食及甜品。
總體來說, 食物質素不錯, 店員服務態度有禮, 難怪客似雲來, 忙不停手呢!