2010-10-10 15 瀏覽
陪朋友係cwb剪完頭髮行完街再係星巴克食左個lemon tart,就差唔多要食晚飯啦。向朋友提議去大坑食拉麵,佢都話好,我地就決定慢慢係cwb行過去。開頭驚要排隊所以就想早少少去到,點知去到又即刻有位喎~大概 6 點幾黎到見門口有D人企左係度,以為要等位,點知入到去又即刻有位安排我地坐。不過其實當時都已經滿哂咁制,兩個人要打橫坐,同埋距離都幾近,唔算坐得好辛苦但絕對唔係一個俾你慢慢坐既地方。我地一人叫左一碗拉麵,再加兩個小食,小食好快黎到不過拉麵就要等耐少少啦。小食我地叫左炸蘑菇餅同埋明太子雞翼,兩個都唔錯,不過前者就普通D。炸蘑菇餅食落好似薯餅咁,只係有好少蘑菇粒同埋唔算太香,不過佢好在炸得好乾身一D都唔油膩,咬落夠哂脆口。明太子雞翼反而覺得好味呀,咬落麵有D肉汁而且雞肉幾嫩,又係一D都唔油膩。中間有好多明太子,夠哂鹹香又帶有少少辣味,好食呀~~ 不過幾隻就真的。我同朋友個拉麵其實一樣,都係達磨一品豚骨拉麵,不過我係豬骨湯底而朋友就係醬油湯底,一樣索價 $78。材料有好多,我問店員可唔可以唔要紅椒絲因為驚辣,佢地都話無問題。我只能夠講個湯底真係好濃味,我放左佢一陣佢竟然起左層「衣」,

我同朋友個拉麵其實一樣,都係達磨一品豚骨拉麵,不過我係豬骨湯底而朋友就係醬油湯底,一樣索價 $78。材料有好多,我問店員可唔可以唔要紅椒絲因為驚辣,佢地都話無問題。我只能夠講個湯底真係好濃味,我放左佢一陣佢竟然起左層「衣」,哈,好似媽咪D湯咁! 雖然係好香濃豬骨湯底,味道鮮甜不會得濃鹹味,不過我覺得佢個湯底好似唔係好夠熱呢,如果再熱辣辣D應該會更美味。

材料好多,豚角煮 x 3,叉燒 x 1,溏心蛋1/2隻,仲有木耳,明太子,紫菜等等,睇落真係好鬼豐富。豚肉煮超肥美,直頭幾層脂肪連住D肉,入口即融,不過食多件都驚驚地。叉燒幾薄,但夠淋夠入味,好食喎~~ 溏心蛋夠流心,蛋香味一般,麵質唔會太淋,口感一般,食落算爽口配上湯底係唔錯的。

整體尚算滿意,個人覺得如果在附近的話值得一試的,價錢無加一亦不算太昂貴,是可接受的價錢。服務亦不錯,不過是晚我們原本想用信用卡付錢,可是多次都說有CONNECTION ERROR... 最後唯有放棄~

由於身有許留山現金卷,所以之後又和朋友去許留山坐了個多小時~ 是晚繼續是開心快樂的一晚,嘻嘻~~ =)
無咩特別,似薯餅咁
明太子雞翼