2023-08-10
去過日本嘅朋友,都一定食過磯燒水產的居酒屋,咁啱有個去咗大馬工作咗兩年幾嘅舊同學來香港,今次因為工作關係,公司派她來香港,我哋就有機會聚下舊。咁難得,於是就搵咗間好有氣氛嘅居酒屋食餐飯。我哋大家都好鍾意食日本嘢,呢度啱晒大家口味!終於到了,舖頭好有氣氛,掛住好多燈籠,侍應好熱情,成個氛圍好正!我哋第一時間睇下水缸有咩食,之後就看餐牌啦,首先要cheers左先,叫左杯啤酒和燒酌,大熱天時冰冰佢,菠蘿燒酌好正,有一大片新鮮菠蘿架!叫了食物後,好helpful 嘅店員會過來幫我們燒兩款不同味的甲羅燒,看到蟹蓋上裝得滿滿的蟹膏蟹肉魚子,在爐上燒著,陣陣蟹膏香味撲鼻,真係好好味!之後店員就幫我哋燒埋兩款味道嘅燒帆立貝,我哋等燒嘢食期間,就食咗個壽司同刺身,質素就一般啦之後就到燒魷魚出場啦,最喜歡食燒魷魚,之後係燒虎蝦做結尾,大蝦要燒到個殼濃濃地好香口!我哋真係好似去咗日本一轉咁🥹
我哋真係好似去咗日本一轉咁🥹