2015-03-10
東大街係東區一個搵食熱點。無他既。雖然多車但係搵位唔難。食店會通知抄牌。同時中西日韓咖哩糖水甜品都有總會搵到想食既野。而太爺雞係其中一間常去既。而每次總會叫呢三樣。黎太爺雞梗係要食太爺雞啦。同傳統既太爺雞唔同。呢到既SKIP左SMOKE既過程。所以建議大家用豉油雞黎去感受呢隻雞。水準係極穩定的好。色水十足。皮滑中帶爽。肉腍滑得黎肉質依然。冰鮮雞係在所難免嫁啦。不過唔係冰到雞肉唔似雞肉既貨色。脾位當然最搶手。而我亦愛雞背果層薄薄既肉。最入味。就算雞胸都好。都一樣汁豐肉嫩唔會又乾又鞋。不枉我由百二蚊隻食到八十蚊半隻都繼續捧場。另一個必點既係涼拌豬手。有趣既係呢到個豬手係十件先得一件趾尖亦唔見有大塊肉。以皮筋同骨為主。豬手皮筋俱爽。沾滿以蔥蒜醬醋調成既涼伴汁。真係一件一件咁送入個口唔停。嗜辣既朋友可要求多加麻辣油。味香帶麻勁卻唔太辣。正常版只有數滴。增加食趣已而。同時基本上枱枱都點上燉湯。四十有找既一盅夠兩人一人一碗。湯怪如我當然一人獨自享受一盅。最愛龍脷葉海底椰燉豬肺。龍脷葉份量剛好。飲得出香味又唔會太搶。花旗參螺咀雞腳亦都足料夠味。有五六個人不妨叫鮑魚花膠。真係見得到食得到又夠曬味。黎東
而太爺雞係其中一間常去既。而每次總會叫呢三樣。
黎東大街既話。太爺雞係大力推薦嫁!