2017-07-15 145 瀏覽
放工鬆一鬆,今晚同朋友們試吓泰北菜。泰北菜與一般在港食開果啲泰國菜相比,會比較家庭式及平民化。除左本regular menu,枱上仲有張介紹螞蟻蛋的菜單。聽到個名覺得有啲驚嚇,乜螞蟻蛋食得架咩 🤔 有朋友試過,話似日本菜的蟹籽,於是即管叫黎試下。螞蟻餅 $168睇菜單才知道螞蟻蛋的蛋白質是雞蛋的38倍,營養價值豐富,仲有美顏功效。螞蟻餅賣相似蠔餅,很有蛋香。螞蟻蛋比蟹籽大粒,口感爽口。如果不是看了餐牌,也不會特別留意到螞蟻蛋。泰式燉花膠 $398連續加班左一個禮拜,當然要點補吓。以沙煲上的燉花膠湯入口充滿膠質,花膠份量多,仲有啲厚冬菇,感覺滋潤。怕靚牛尾 $188咖哩汁有椰香,牛尾燘得又腍又入味。伴碟的蒜蓉包香脆,沾咖哩汁一起吃好夾。酸辣汁原條蒸魚 $208魚肉嫩滑,很喜歡其酸辣汁。餐廳侍應好細心,當我地食左一陣後,過黎幫我地起左中間條大魚骨👍泰式香芒椰汁糯米飯 $78以泰國芒配上黑白雙色糯米飯。個人偏愛白色糯米飯,因為味道較像在曼谷食果啲。總括而言,餐廳卡座舒適,而且服務態度良好,泰北菜有特色,會再光顧。

螞蟻餅 $168

泰式燉花膠 $398