今日經過厚福街,我好想食麵朋友就提議可以試吓泰國好出名嘅船麵,本身佢一講嘅時候我係完全唔知咩係船麵,問落先知原來船面係泰國一種好出名嘅菜式。佢係類似車仔麵咁。入到去間鋪頭,雖然座位唔係好多,但估唔到一至五,六,七點呢段時間都差唔多坐滿晒人😝,好彩唔使等位,廚房係玻璃做成,可以見到一面做緊啲咩,雖然唔係好大但睇落有板有眼。我同朋友分別order咗兩個麵,Total有四個麵底揀,我哋就分别order左金邊粉同蛋麵1️⃣船皇湯麵個人認為好足料,起碼有八款料以上,有牛丸,牛腩,豬肉丸,雞翼,雞絲,乜都有,而且佢個湯底好濃郁雖然啲金邊粉本身冇乜味,但連湯飲之後就好入味2️⃣雞翼雞絲撈麵撈麵亦都唔差,本身好驚會好乾身點知佢啲醬料撈埋一齊其實都幾match,如果鍾意食辣嘅朋友可以撈埋魚露一齊食3️⃣燒魷魚鬚鍾意食辣嘅朋友一定好鍾意食,佢個辣汁係非常之惹味,我覺得佢個秘製辣汁真係冇得彈,雖然我覺得有少少辣🙈但overall魷魚好爽口👍🏻4️⃣串燒豬牛雞串燒味道正正常常,但值得一讚嘅係我本身好驚啲串燒會係好鞋,但其實都幾好味,重要啲雞都滑嘟嘟5️⃣泰式奶茶,龍眼冰最後同朋友嗌咗兩杯野飲,餐廳用咗泰國傳統裝嘢飲嘅器皿,泰式奶

1️⃣船皇湯麵

2️⃣雞翼雞絲撈麵

3️⃣燒魷魚鬚

4️⃣串燒豬牛雞

5️⃣泰式奶茶,龍眼冰
最後同朋友嗌咗兩杯野飲,餐廳用咗泰國傳統裝嘢飲嘅器皿,泰式奶茶好正宗,而龍眼冰好fresh,但係我覺得有啲甜

最後我覺得個泰國魚皮真係好好味又脆又正