2018-03-07
出尖沙咀食飯,近來越來越喜歡尖東,因為原來有很多特色又有驚喜的小店等待發掘,今日同靚女慶祝生日,一齊去食精緻 birthday dinner 餐廳位於尖沙咀麼地道冠華中心地下, 啱啱對住公園仔。室內環境就走輕鬆 bar 路線, 新潮日式料理,最啱我哋呢啲潮人。坐低叫咗杯啤酒,最好就有串燒佐酒啦!一邊食一邊傾吓計,再望下街上面人來人往嘅途人,將最近嘅悶氣一掃而空。$88 五串拼盤,我最鍾意就係雞肉棒棒原之味火焰卷 $148,上枱嘅時候有驚喜,店員真係會係你面前點火火炙之後三文魚更加有油香,加上飛魚子同埋特製辣汁,口感同味道都 double 有衝擊。我哋鑒於壽司質素咁高所以決定追加多一款 炙燒芒果醬三文魚押壽司 $128,味道清新帶果香。壽司之後嘆番一個沙律,帆立貝冰菜沙律 $168,冰菜夠特別,口感脆口。帆立貝刺身肥美肉厚,入口柔軟。用花瓣作點綴,視覺優雅,色香味俱全澱粉質女孩,要求食一個 pasta 咁一於試吓本菇藜麥黑松露溫泉蛋意粉 $128,趁熱食好好食,尤其是蛋汁爆漿嘅感覺生日當然要有個靚甜品啦!最好就飲返杯 whiskey 添! 威士忌三文魚沙冰 $138。靚到暈低,清甜嘅 s
生日當然要有個靚甜品啦!最好就飲返杯 whiskey 添! 威士忌三文魚沙冰 $138。靚到暈低,清甜嘅 sorbet,底部浸滿香濃威士忌,鹹香嘅三文魚子,三種味道加埋層次非常豐富。
完美的生日飯