2019-12-24
其實香港都食到好味嘅酸菜魚,好似廚十三,之前見到介紹,係美國班底主理架wor,同內地嘅好似有分別,於是就決定試下有咩分別啦。一坐低我同朋友就叫咗幾個少食,因為知就主菜都要等陣先有,咁就叫咁d涼菜:刀拍前男友(即涼拌青瓜)、不開心的黑木耳(即涼拌辣木耳)、酥炸無臉男(即酥炸豬肉條)。菜名好有趣,好彩有圖片,唔係都幾難估到,哈哈。其中酥炸無臉男比較唔辣,同埋好特別,睇外貌以為成條會脆卜卜好似蝦條咁,但無係咬落入面係肉嚟,又脆又煙韌。到主菜酸菜魚啦,我地3個人就叫咗個大份,3個女仔嚟講份量啱啱好。另外加咗好多配料,其中寬粉同荀片真係好推介!寬粉好滑身好彈牙,配酸菜魚嘅湯一齊食好夾!至於酸菜魚真係好滑阿,件件都好大件,有別於內地細細件咁,夾起亦唔會即刻散咗,到入口仲好滑好嫩!夾一條酸菜一齊食,真係食到停唔到。可惜酸味比較淡,但係可以加酸菜提升番個酸味。最後,呢度嘅座位超寬敞!坐得好舒服,又唔會同隔離桌太近,店雖然唔係超大間,但係就係咁,無咗吵鬧聲,同朋友慢慢食,吹水好正!