2017-01-21
近排食左好多中西餐 同公司老細食飯因爲人多 所以經常飲茶 同朋友聚舊就成日食日韓野或者係西餐 今日難得同男朋友經過 我地決定去食印度菜我自己有時都會同朋友去尖沙咀出名食咖哩既地方品嚐印度菜 不過唔知係咪因爲印度菜愈黎愈受大眾歡迎 而定已經愈開愈多 開到連我屋企附近都有😂 呢間Rasoi 成日都路過 今次終於真係入去食一次~一入到去就見到一部大電視 喺度播緊印度劇 類似Musical 既節目 好有趣🤣 成間店以啡紅色為主 啲枱布櫈全部都係呢隻色 好有印度風格~首先黎左個前菜 係傳統既印度餅 好脆好薄 帶有少少印度香料既味道 個人覺得似好辣既胡椒味~另外有三種醬料俾大家選擇 左手邊起 分別係薄荷青芥末、印度香料醬 同埋甜甜地咸咸地既印度甜醬~主菜方面 我揀左Chicken Tikka Masala 配Garlic Naan 啲雞肉好腍 雖然為左令啲雞肉入味而煮左好耐 但啲雞肉仲係好嫩~Tikka Masala 係印度其中一種特別既醬料 好重香料味 帶點微辣 入面仲有啲蔥蒜、洋蔥等等既配料~ 佢仲放左剝殼雞蛋落去調味 我配埋啲Naan一齊食 好快就清曬成碗雞肉😋而我男朋友揀既就係Butter