2018-02-04 105 瀏覽
唔知大家身邊有冇個食素嘅朋友呢?我有位朋友唔鐘意食肉,成日都唔知出街可以去邊度食,又唔想朋友就佢咁麻煩,所以就好少約朋友出街。但其實依家素食都有好多選擇,同埋都可以煮得幾好食。其實我都係第一次係香港食印度餐廳,我朋友都冇試過,就一齊試下啦~我估間餐廳有冇人識講廣東話,我一入去店員係用英文去同我打招呼。一坐底見到枱面有2支水,一大一細,我仲諗點解用礦泉水咁正。於是我地就開左支細嘅去飲,去到埋單先發現原來要收$9!真係唔可以隨便掂枱上面嘅野 。佢呢度嘅Menu 超多選擇,就咁睇一次都用左好多時間真係想食咩都有,但對於我呢個有選擇困難嘅人黎講就好頭痛~最後因為唔係太肚餓嘅關係,就咁叫左個蕃茄洋蔥印度斑戟,加一杯印度奶茶。而朋友就叫左一份青豆煎餅同埋一份水果沙律。其實佢斑戟同煎餅都幾大份。一開始我只係比左隻叉我地,我地覺得差左把刀,正諗住舉手問佢攞嘅時候先記得印度人係用手食野嘅。所以我地就跟下個習俗,用右手食啦佢個斑戟同我地平時食開嘅斑戟口感完全唔同,第一啖食落都諗係咪真係斑戟黎,但邊個話斑戟又一定要係個種,同埋其實佢嘅口感都唔錯嘅,試下新野嘛~佢整得幾香。
佢呢度嘅Menu 超多選擇,就咁睇一次都用左好多時間
真係想食咩都有,但對於我呢個有選擇困難嘅人黎講就好頭痛~
佢個斑戟同我地平時食開嘅斑戟口感完全唔同,第一啖食落都諗係咪真係斑戟黎,但邊個話斑戟又一定要係個種,同埋其實佢嘅口感都唔錯嘅,試下新野嘛~佢整得幾香。旁邊個D其實我都唔知係咪用黎點嘅汁黎嘅,因為都冇人教我地,不過我地就當係啦
每一種我都試過,我覺得呢個斑戟最襯嘅就係圓形入面個個汁,雖然我都唔知係咩黎,但真係幾好味~

我個人覺得朋友叫嘅青豆煎餅更加好食!雖然我唔太鐘意食青豆,但個煎餅真係做得好出色。薄薄地,煎得微脆,又有少少煙韌。我係咪偷攞黎食

水果沙律有番石榴幾驚喜~其他水果都甜,同埋唔係罐頭水果~

呢個印度香料奶茶都真係名乎其實,有陣唔知咩嘅香料味。幾特別嘅,但我都係鐘意港式奶茶多D~