2022-05-07
近排疫情回落又重開晚市,忍咗幾個月,放工約好姊妹食餐好。呢度環境幾靚又坐得舒服,係同三五知己聚腳既好地方。我同好姊妹選擇困難,叫個set dinner最方便,簡單一張Menu, 想食乜都有我哋仲叫咗2杯@$68法國白酒歎下,邊食邊傾,完全是味覺享受日本生蠔兩隻生蠔真係好好大隻,清爽鮮甜,唔會好腍,好有鮮味,啖啖肉,好正柚子漬魚生呢款漬魚生其實係鯛魚,在醃製過後魚肉更加結實,個醬汁酸酸辣辣,十分開胃,加埋洋蔥一齊食,惹味可口南美芝士蕃茄沙律每粒蕃茄都沾上香草令香氣提升,食落彈牙仲勁甜,完全無酸味,加上軟滑芝士,香氣與質感充斥著口腔,兩者配搭得好北海道帶子&三文魚子墨魚汁海鮮意粉這個墨魚汁意粉雖然顏色黑沈沈,但是入口香滑,非常creamy,帶子煎得剛好,嫩滑不乾。意粉亦彈牙,加上蟹籽,每吃一口意粉也會卜卜響加勒比烤雞烤雞皮脆肉嫩,唔鞋口,每啖都好juicy,配上秘製辣醬更提升雞肉味道,伴菜有粟米、蘿蔔和薯仔,好豐富,仲好飽巨型日本雪糕新地由日本直送的牛奶雪糕軟滑可口,奶味香濃唔太甜,底層更有焦糖碎,為這餐畫上完美的句號
日本生蠔兩隻
柚子漬魚生