2018-06-26 871 瀏覽
一直都對樂天皇朝嗰個七色小籠包嘖嘖稱奇,樂天嘅師傅總係充滿創作靈感,總係能夠將經典既中菜改頭換面,既保持住中菜嘅傳統,又能夠喺其中加入一啲新嘅元素。今次嘅樂天經典亦都唔例外,柔合咗中菜與及南洋嘅風味,同一間餐廳,既有正宗喇沙,又有吱吱聲嘅魚香茄子煲,唔係度度都搵得到。呢輪天氣熱辣辣,餐廳亦都順應氣候推出咗清爽凍茶系列,揀咗蘋果荔枝凍茶,蘋果用咗清爽嘅青蘋果,酸酸地同呢期當造嘅荔枝好夾,鍾意透心涼嘅朋友不妨一試。星洲泰式鳳爪,初時以為呢個鳳爪會唔會同星洲炒米扯上關係,係有少少㗎哩味嘅呢?呢個鳳爪有少少似平時喺泰國餐廳食既泰式鳳爪,不過廚師巧妙地將我地中式既子薑融入當中,有少少皮蛋酸薑嘅意味,係創新得嚟又非常和諧嘅一道。酸辣素羹,呢一個酸辣素羹就好似酸辣湯一樣,係正宗嘅上海味道,霎時間將你由泰國帶到返嚟上海,盛載素羹嘅器皿神奇地將最後一啖素羹都保持住辣口嘅溫度,作為湯羹,夠熱都係相當重要既一環。四大天王,四大天王即係秋葵,甜豆,四季豆同埋茄子,廚師將秋葵,四季豆同茄子切段,四大天王排列得整整齊齊,醬汁相信用咗泰式雞醬嚟做base,酸酸甜甜,十分開胃,估唔到雞醬唔一定係配炸野,同呢四蔬都相當

四大天王,四大天王即係秋葵,甜豆,四季豆同埋茄子,廚師將秋葵,四季豆同茄子切段,四大天王排列得整整齊齊,醬汁相信用咗泰式雞醬嚟做base,酸酸甜甜,十分開胃,估唔到雞醬唔一定係配炸野,同呢四蔬都相當之夾。

手工蝦棗,唔好睇呢個手工蝦棗其貌不揚,其實係非常咁好食,豬肉先被五香粉洗禮,再配以啖啖肉嘅鮮蝦,夾埋脆卜卜嘅外皮,基本上唔使點點野已經夠哂好食,若然再點埋隨附有少少蜜糖味嘅醬汁,絕對係如虎添翼。

喇沙滑雞米線,侍應姐姐一放低碗喇沙已經有陣陣嘅椰香味撲鼻而嚟,先呷一口湯底,味道濃香正宗,雞肉亦都係嫩滑到離地,唯一要挑剔嘅係如果啲米線再爽身少少,相信會更加好食。

漁香茄子煲(小),最鍾意呢度個餐牌,部分食物份量都有得揀大中小,我個人心多多,毫無懸念所有野都會揀小,咁就可以試多幾個唔同嘅菜式啦;漁香茄子煲濃油赤醬,極富大排檔嘅風味,愛嚟送飯送酒都絕對一流。

三色桂花班蘭糕,作為餐廳嘅招牌甜品,呢個三色糕都相當特別,三色糕總共有三層,分別係桂花糕,班蘭糕同埋椰汁糕,每一層都random地排列,賣相十分精緻,桂花嘅清香,配埋椰香同埋唔係度度都有得食嘅班蘭,十分對味。