2020-12-01 454 瀏覽
好多人去香港仔都係為咗食海鮮、艇仔粉呢類地道美食,但係估唔到今次嚟到鴨脷洲都有驚喜!Bowl’s Cafe 嘅門面看似無咩特別,但一入到去感覺裝潢都頗有格調,而且掛滿唔同風格嘅畫作,幾適合情侶晚餐。加上附近亦有海濱公園同埋海怡一帶嘅購物點,絕對係拍拖聖地👩‍❤️‍👨!💛 德國脆皮咸豬手要介紹呢道脆皮咸豬手絕對係性價比極高⬆️ 豬手皮焗得好脆之外,肉質亦都無太乾嘅情況,而且個皮一啲都唔油膩,食完都唔會滿碟油光。加埋Gravy同Mustard配合程度非常高!正宗食法配上酸椰菜,仲可以好好咁解膩。除咗豬手,另外要一讚嘅係佢個沙律,沙律菜脫水得好夠同埋黑醋味道唔會太酸,火箭菜味道都好新鮮!P.S. 食豬手嘅時候可以叫埋啤酒🍺,咁就更加有德國風味 🇩🇪💛 炭燒美國安格斯肉眼扒去得食西餐又點少得牛扒 🥩,呢道炭燒肉眼扒嘅炭燒味相當足夠,賣相睇到好清晰好靚嘅網格紋。而且肉質亦都相當稔,美國牛味都好足夠,食完成塊都係無筋!唯一係上碟時略嫌熟咗少少~ 配菜薯條亦都相當足夠,蕃茄都好新鮮,有起沙⚠️ 以上兩道菜都係推薦俾食肉獸嘅,其實都見佢有唔少意粉類幾出色,有機會可以再試!💛 朱古力Brownie 除咗幾欣賞

德國脆皮咸豬手

💛 德國脆皮咸豬手

炭燒美國安格斯肉眼扒

💛 炭燒美國安格斯肉眼扒

💛 朱古力Brownie
除咗幾欣賞Bowl’s嘅主菜之外,原來佢哋嘅甜品同樣出色!暖碟上嘅朱古力Brownie配上雲呢拿雪糕,味道好夾之餘亦都唔會有一般Brownie好甜好膩嘅感覺,食完完全無起痰,酒浸車厘子🍒同埋中間嘅薄荷葉都俾到唔同嘅層次感!

💛 麵包布甸
麵包布甸賣相相當好睇,而且味道都好唔錯唔會太甜,臨近聖誕食超有節日氣氛🎄!個人偏好麵包皮再脆少少,咁同布甸食起上嚟對比更大,更有層次!

💡Bowl’s Cafe 門口仲有擺賣蘋果日報🍎 得閒買返份一路睇一路食都唔錯㗎😛

味道 🌕🌕🌕🟡🌗
服務 🌕🌕🌕🌕🟡