2018-09-09 1496 瀏覽
今晚有個auntie請食半席全包宴,本來仲冇咩期望、因為覺得呢啲酒席野食到好麻木🤣不過一想到去成間酒樓咁大間都差唔多錯門人,全部都係大枱,應該水準都有咁上下嘅。呢個半隻先上咗個XO醬炒豬肉同螺肉,都幾惹味。大蝦伊面就係配上湯汁,份量唔算好多,叫做不過不失。炸蠔餅同埋半隻燒乳豬比較有驚喜,蠔餅雖然唔算好多蠔,但每一隻都好大隻,同埋炸得好香脆。乳豬就燒到好鬆脆,最有質量!之後嚟咗條蒸石斑,以本席你計佢焦比返成條魚都好抵食,條魚都足跟半至兩斤!唯一可惜就係蒸得有少少老,魚肉有少少鞋,但都尚可接受。炆鵝掌嘅份量就好多,都係好基本咁配返冬菇同埋生菜。呢本席仲有個燒翅,嚴格來講似個羮多啲🤣食咗碗半都唔覺得有翅入口⋯不過以地區酒樓黎講,呢本席又真係好抵食,就算週末晚飯半席都係1500有找,仲要全包宴有埋嘢飲,有一支啤酒同一搾橙汁。食到最尾仲有果盆同埋一籠蒸壽包,又食又拎叫做好抵食!