工作中食飯最開心就係去未食過嘅餐廳,今日試呢間,剛剛到有人客走,門面同店內都有好多日式裝飾,我哋坐低,店員上茶,午餐都係日式,除刺身外還有熟食!款式都幾多!刺身餐($72)刺身好大盤,有三文魚、白肉豚、八爪魚、鱆紅魚、平目魚、海膽墨魚、玉子,款好多,有冰鎮住賣相靚,刺身都幾厚同大塊,魚肉嫩滑彈牙,先食淡口啲嘅白身魚,再食濃味跑鱆紅、三文魚,墨魚彈口,玉子比較粉,整體好味豬骨湯烏冬:烏冬彈牙滑溜,但啲湯底係出前一丁豬骨湯味,好假又鹹,唔好味!麵豉湯:好淡好淡,味道同配料都係即沖貨色,好似將一包沖成三碗咁淡,豆腐係脫水豆腐,差!螺肉:現成前菜,螺肉大粒彈牙,醬汁微辣,幾好同事食角切魚生飯($75)壽司拼盤($72)柑橘檸檬(跟餐$5)凍檸茶(跟餐$5)刺身抵食,但沙烏冬湯底太出前一丁味,失望!上菜次序又怪,我個餐次序係:湯烏冬➡️麵豉湯➡️刺身+螺肉前菜係最後上,烏冬又同刺身又分開時間,食無餸烏冬!😓店員勤快,上菜上茶收碟都爽手!廁所乾淨港式日本菜,除刺身外,其他都好「現成」
刺身抵食

味精湯烏冬
烏冬嫩滑
好淡嘅麵豉湯
現成螺肉
螺肉:現成前菜,螺肉大粒彈牙,醬汁微辣,幾好

同事食
角切刺身飯

角切魚生飯($75)
壽司拼盤

壽司拼盤($72)
凍檸茶+柑橘檸檬

柑橘檸檬(跟餐$5)
凍檸茶(跟餐$5)

刺身抵食,但沙烏冬湯底太出前一丁味,失望!

上菜次序又怪,我個餐次序係:
湯烏冬➡️麵豉湯➡️刺身+螺肉
前菜係最後上,烏冬又同刺身又分開時間,食無餸烏冬!😓

店員勤快,上菜上茶收碟都爽手!
廁所乾淨
港式日本菜,除刺身外,其他都好「現成」
2018-07-25
刺身抵食