2018-12-21 493 瀏覽
朋友有好介紹,同我食lunch來呢間炑八韓烤, 夠平同埋冇加一,又食得夠飽。我哋點咗一個餐,名品大醬湯配迷你蟹膏醬拌飯 $66蚊, 再加小食。按人數先奉上泡菜,兩個人就兩份泡菜,這裏的泡菜只得牙菜和大白菜兩款,但係都好好味,非常新鮮,不酸夠辣。 每個午餐都會送清湯一碗。 就算不叫飲品,每枱都有清水自己斟。大醬湯的材料非常多,有節瓜、蜆肉、洋蔥、青椒、牛肉粒、豆腐等等,好多嘢食,所以淨飲個湯都飽咗一半。 味道會偏鹹,所以要配飯食。蟹膏拌飯仲有少量蟹子,完全是韓式食法,蟹膏撈埋飯一齊食,超香!覺得好味過在韓國食的蟹膏醬呢!小食,炸熱狗,在韓國,這小食係好流行的,不過這是迷你size, 最初以為係大熱狗腸,原來只是迷你熱狗腸,兩啖就食曬了,不過炸得都幾好味。喜歡外面的炸粉,炸完之後會好似食麵包咁,似腸仔包,不過是炸的,夠香,有蕃茄醬會更加好味。 意猶未盡,點多一個泡菜煎餅,在韓國來說這是主食,因為有麵粉,所以比較飽滯,但係裏面的泡菜,酸辣味道和爽口感,又可以令你開胃,中和下麵粉嘅飽滯感覺,配搭得不錯!幾好食。今次是聖誕前的飯聚,食得非常飽了,多謝閨密的好介紹啦!無加一,超抵!

2018-12-03
10 分鐘 (堂食)