2018-08-30
食完中午飯,去希慎廣場行下,見到呢間賣茶嘅舖頭,銅鑼灣呢邊越開越多呢類型嘅飲品店舖。間間都大排長龍,呢間反而靜英英,無乜人,心諗周圍都試過晒咁滯,當試下新野。咁就揀咗其中一個叫關心茶嘅試下,睇下到底係咩東東。問咗下個店員就話係將幾款茶混合埋嘅叫關心茶,呢個關心茶係無凍飲嘅,只有熱飲。店舖入面都幾大,裝修仲幾靚,外面仲有一個露台,但夏天無冷氣應該都好熱下。但成間個舖子咗我只有一枱客3個人。等咗一陣,終於做好了,個店員好有笑容咁遞杯野俾我。杯關心茶都好熱下,唞咗好耐成6-7分鐘都未唞得凍,聞落味道唔太濃、唔太香。由於太熱索性打開個杯俾佢散熱,打開點知入面只係由一個茶包泡嘅茶。吹佢兩啖等佢涼少少,個茶飲落有D似洋甘菊茶嘅味道,飲唔出到底有咩茶加咗咩茶混合而成。總括而言,就今次關心茶嚟講,味道就唔多評論,出品誠意比較欠奉,就一個茶包同我自己沖有咩分別?而且太熱完全唔考慮客人無辦法係適當嘅時間內可以飲用。但環境同店員嘅服務態度為佢挽回一D分數。建議嘗試其他款式嘅飲品,例如水果茶,芝士奶蓋之類。如果有其他人有好的建議或推薦,仍可以考慮幫襯。
咁就揀咗其中一個叫關心茶嘅試下,睇下到底係咩東東。
但成間個舖子咗我只有一枱客3個人。
等咗一陣,終於做好了,個店員好有笑容咁遞杯野俾我。
關心茶
建議嘗試其他款式嘅飲品,例如水果茶,芝士奶蓋之類。
如果有其他人有好的建議或推薦,仍可以考慮幫襯。