2025-07-12
今次我又過左旺角做野,一跨區做野我地都會去搵下好野食,呢間家嫂本身做開火鍋既,我同事話佢地午市係唔同餐牌,食過幾正帶我黎食😆家嫂養生雞湯米($55)呢個雞湯米係將個雲耳蒸雞放落個湯度,但雞件唔係蒸,係炒出黎既,雞件勁香,而個湯又好味,米粉又唔會好索湯,似係台式新竹粉,唔怕食慢少少索曬個湯會乾曬🍜漁香茄子豬爽肉飯($62)呢個魚香茄子雖然就唔及大排檔用瓦煲裝咁有鑊氣,佢個調味就做得幾好,肉碎粒轉成豬爽肉片我覺得幾好,而最重要佢個餐係包埋碟菜,燉湯同白飯係無限添加,性價比即刻爆曬燈🍆🍚街邊醬炒蜆($38)呢個炒蜆又係性價比之選,$38食到一碟小炒真係抵,碟炒蜆好惹味,d蜆又冇沙,好高質👏🏻涼伴爽脆魚皮(凍)($28)呢個魚皮就似平時川味店食到既魚皮,質感爽滑,小小脆口🌶️沙薑豬手($25)呢個沙薑豬手同我地平時食開既唔同,佢類似係川味風,加左d醋去調味,沙薑味唔太食得出,佢同預期係有唔同,但佢又整得幾好食喎🐷紅糖糍粑($18)紅糖糍粑係即叫即炸,上碟時都好熱,口感好煙韌,最鐘意新鮮即整既野食👍🏻跟餐果茶(跟餐+$10)佢地跟餐有好多款唔同既水果茶,養生茶,可以按自己喜好去選擇🥤呢間餐廳個午市
家嫂養生雞湯米($55)
漁香茄子豬爽肉飯($62)
街邊醬炒蜆($38)
涼伴爽脆魚皮(凍)($28)
呢個魚皮就似平時川味店食到既魚皮,質感爽滑,小小脆口🌶️
沙薑豬手($25)
紅糖糍粑($18)
跟餐果茶(跟餐+$10)
呢間餐廳個午市都幾抵食,個雞湯米好正,小食類幾樣都好食,魚香茄子客飯就正常水平,計埋價錢佢就冇得輸,$62有碟菜仲要任添飯同湯,應該冇咩地方做到,有機會再黎打邊爐試埋佢😆