2021-06-25
【廿五品 之 尖沙咀廚師發板】今日黎到位於尖沙咀既「志Kokorozashi」,餐廳都佈置得幾有日本風格,座位都幾闊,唔會坐得好逼,卡位地方好光猛。 而且環境好乾淨,我哋入場之前都睇到員工認真消毒打掃。今次我就叫左個25道菜既Omakase試下。💥日本仙鳳趾蠔蠔入口好鮮甜,好重蠔味,經師傅調味後酸酸甜甜好易入口。💥4款刺身刺身由淡味既竹籤魚同日本粒貝開始食起,兩樣都鮮甜。蝶魚邊同蝶魚就最後食,因為油脂比較重。💥3款壽司由最左既真鯛開始食起,五天熟成,之後就到中間既潛魚壽司,壽司飯幾特別,應該係用左豉油事先調味。💥鮟鱇魚肝依道菜係志既招牌菜色,用左慢煮既方式烹煮,煮得好入味,入口即溶,好好味。💥酒煮海菠蘿海菠蘿煮得幾入味,入口有少少苦,食完仲可以飲曬杯酒。💥草鯖魚卷鯖魚好厚切,有好濃郁既鯖魚味,用紫菜包住黎食,酸酸甜甜好好味。💥北海道白粟米依個粟米係生既,夏天先有得食,甜度比較高。💥兩款壽司富山灣白蝦好滑,亦有少少甜味,日本鳥取縣拖羅就油脂好豐富,一咬就感受到魚油香味。💥豆腐入口有好香濃既豆香味,亦都好滑。💥甘鯛松果燒食之前用青檸平衡油份,表皮炸得好香脆,魚肉好多肉汁,好好味。💥兩款壽司
💥日本仙鳳趾蠔
蠔入口好鮮甜,好重蠔味,經師傅調味後酸酸甜甜好易入口。
💥4款刺身
💥3款壽司
💥鮟鱇魚肝
💥酒煮海菠蘿
海菠蘿煮得幾入味,入口有少少苦,食完仲可以飲曬杯酒。
💥草鯖魚卷
💥北海道白粟米
依個粟米係生既,夏天先有得食,甜度比較高。
💥豆腐
入口有好香濃既豆香味,亦都好滑。
💥甘鯛松果燒
💥兩款壽司
北海道馬糞好甘甜,入口即溶,好味。
💥兩款壽司
赤鯥魚入口好香魚油味,好好味。
💥平貝
係帶子黎,入口幾有咬口,好鮮甜。
💥日本黑鮑魚
餐廳用慢煮方式烹調,鮑魚味道濃郁,配上鮑魚肝醬,味道更佳。
💥油坊主
多人認為係今日最好食嘅,好香油脂味,入口充滿魚油味。
💥生燒鰻魚
鰻魚好多汁,肉質好嫩滑,油分亦好充足,好味。
💥布甸蛋
蛋味道帶少少甜,係一道唔錯既甜品。
💥清湯
入面有蜆,蜆都幾厚肉。
💥哈密瓜
好清甜多汁,非常好味。
整體黎講,我覺得志個環境佈置得幾靚,環境好乾淨,食物又整得好精緻,今次食得好開心。
💕尖沙咀亞士厘道17-19號17樓