2013-06-17
老公知我鐘意食蛋糕,所以走去IFC 既Petite Amanda,買了幾個petite cake 比我試下。 可能期望太大啦! 有小小失望!【Charlotte aux Poires】據說係佢地既Signature? 但係真係無咩特別喎! 梨: 唔似係FRESH PEAR, 似係沉了糖水既罐頭梨。經過加工後既梨不論在口感及味道不及新鮮梨既清爽甜味。而個蛋糕底﹣看上去好似海綿蛋糕,但係食了之後才發現係沉了糖水既手指餅,不過沒有手指餅味道,而只有糖水味道。至於, 梨MOUSSE:真係不夠梨香,好似普通CREAM咁 【Plasisir Sucre】這個係3個之中,最好味既! 可能CHOCOLATE既甜品,只要跟足RECIPE做就不會出太大既差錯啦。﹣ 內有3種不同濃度既朱古力, milk Chocolate Chantilly, Chocolate Ganache,同Milk Chocolate. 都可以食得到佢地既層似。濃度配搭得很好。﹣ 加上Hazelnut 脆脆地,口感做得有變化多了。 **非常好食。【Amarina】一見看下去以為係綠茶味既蛋糕, 之後老公同我講係開心果不是綠茶。佢
【Charlotte aux Poires】
據說係佢地既Signature? 但係真係無咩特別喎!
【Plasisir Sucre】
﹣ 加上Hazelnut 脆脆地,口感做得有變化多了。
**非常好食。
【Amarina】
一見看下去以為係綠茶味既蛋糕, 之後老公同我講係開心果不是綠茶。佢重取笑我說:「唔好一見到綠色就以為係GREEN TEA啦! 法國甜品點會用綠茶呢?一般都係開心果啦!」老實就不論是綠茶或是開心果,根本不會食得出,因為根本沒有太大既味道,因為已經比個Sour Cherry 個酸味搶晒。 雖然係咁,但係個酸味好特別, 都幾得意。不評論整個蛋糕既味道既話, 個Sour Cherry 真係可以令人留有深刻既印象!對產品來說,這點是很重要的。
**整齊來說,問題在於原材料既好壞問題,非手工及RECIPE既問題。不過,一個好既甜品師傅會因為原材料在不同既變化而修正個RECIPE, 可惜,在香港很多打正牌頭既法國甜品師父,都係千篇一律同一個RECIPE大量做貨,失去了法國甜品既精神!