今日是同媽媽開❤食嘢日!同媽媽食完媽咪雞蛋仔之後, 媽媽話好想試埋有芝麻的雞蛋仔, 記得之前查找openrice的時候發現附近還有一處雞蛋仔同樣食評唔錯, 既然一場黎到紅磡, 我同媽媽兩個決定冒雨去試試啦!第一次去「紅磡雞蛋仔」令我有意想不到的驚喜和體會丫!落住滂沱大雨真的很不方便, 我們兩個兜兜轉轉, 站在路中央上openrice的地圖查了好幾次...終於!!我們來到了!「紅磡雞蛋仔」的門面很少, 但麻雀雖少五臟俱全, 店內爐具器材十分齊備!我同媽媽都未幫襯過, 我們兩個之前又食完Ramen Champion, 同「媽咪雞蛋仔」, 怕食唔到咁多, 打算只揀一款黎食... 但眼見牆上的餐牌選擇咁多, 花多眼亂...老闆同老闆娘十分好, 超級好客。我同媽媽兩個站在店前左諗右諗...左講右講諗左好耐..老闆一啲無嫌我地麻煩阻住多嘢問..慢慢介紹俾我地聽~仲同我地講唔緊要~可以慢慢諗~最後我同媽媽決定要朱古力原味鴛鴦配黑白芝麻既雞蛋仔同格仔餅各一底!媽媽超喜歡芝麻~老闆仲特意俾超多芝麻我地喲!原味朱古力鴛鴦雞蛋仔配芝麻 ($15) 雞蛋仔整好左先~佢叫我地等多一等要烘一烘先至好味!在這段期
今日是同媽媽開❤食嘢日!

第一次去「紅磡雞蛋仔」令我有意想不到的驚喜和體會丫!
終於!!我們來到了!

老闆同老闆娘十分好, 超級好客

最後我同媽媽決定要朱古力原味鴛鴦配黑白芝麻既雞蛋仔格仔餅各一底!
媽媽超喜歡芝麻~老闆仲特意俾超多芝麻我地喲!

原味朱古力鴛鴦雞蛋仔配芝麻 ($15)

雞蛋仔整好左先~佢叫我地等多一等要烘一烘先至好味!在這段期間, 來幫襯既人已經越黎越多, 即使雨越落越大, 亦無損客人們黎買既意欲。老闆們亦沒有因為人多而減省整餅既功夫, 烤餅和烘餅既時間亦沒有縮短, 堅持逐底逐底餅做
老闆知道我地特登黎過黎試的~同我地講話叫我試下先~睇下啱唔啱口味, 口感啱唔啱~唔啱再整過另一底俾我喲..!!!佢話特登過黎食~梗係要食到自己鐘意既口味~食得開開心心至得na~

真的被老闆既善意同人情味所觸動了..很久未有遇過咁富有溫暖感覺既店了.. 尤其相比剛剛「媽咪雞蛋仔」的服務態度.... 這裡的窩心溫暖感真的令我份外深刻感動..
我咬了一口~芝麻的香味十分濃郁!老闆真的加了很多芝麻給我們!單看一邊以為每粒雞蛋仔都有少少, 但原來另一邊老闆真的加了很多很多!!!
每口都是芝麻香, 媽媽喜歡得不得了!
芝麻的香味同原味雞蛋仔的蛋漿十分配朱古力漿亦沒有感覺加很多糖和人造甜味~朱古力原本的微甜微苦味好清新~配上芝麻既香真的好吸引!

雞蛋仔外皮微脆~內軟而足料充實~媽媽覺得剛剛好!
而我就喜歡再脆口一點的, 如果外表稍稍再脆多一啲就更加好了!不過我沒有同老闆講丫~怕他真的會善意整過一底給我..真的很不好意思哩..而且還有很多客人冒雨等著..更何況其實是我較為嘴饞, 媽媽覺得軟硬適宜的喲!
而喺我地仲未等到雞蛋仔的時候, 見到有人客買了一份鹹肉鬆班戟, 肉鬆餡料超多!!賣相相當吸引, 我同媽媽即時嘖嘖稱奇, 其他客人們同我地推介這裡的班戟好好味, 肉鬆同芒果都好味, 被眼前咁吸引既班戟吸引住, 我同媽媽都雙眼發光丫!!!!!!
我地怕食唔到咁多, 最後只點了芒果班戟

淨芒果班戟 ($12)
班戟的餅底十分鬆軟~芒果真的好多好多!!而且每一粒都十分鮮甜!果肉新鮮, 不硬不酸, 配上微微的醬了和班戟, 真的真的好好味丫

原味朱古力鴛鴦格仔餅配芝麻 ($15)
最後最後, 在我們品嚐緊雞蛋仔的途中格仔餅亦整好啦!!!
(因為老闆只有兩個爐, 他是逐底逐底整的, 所以時間會花久一點)
從未食過如此充實而又外脆內軟既格仔餅哩!!!就像窩夫既mini 格版..裡面漿很多很厚!!我有點貪心, 可能因為不要牛油和少糖的關係, 僅花生醬看來醬料好像少了一點~不過老闆說得對哩, 如果再多的話便會漏出來的了!
現在剛剛好~不會太多不會滿瀉哩。
媽媽咬了一口~她說真的好滿足~不過因為實在太飽太飽所以已經食唔落, 將一整底交了給我喲!~~!!

面對美食, 我的胃懂得自我進化的, 哈哈!真的很好吃丫, 很快很快便吃完一整底了!!
食完先諗如果我把格仔餅攤開一邊一邊咁食~好像食多士般一片一片的食法而不是夾在一起厚厚的吃~可能又有另一番風味喲~!

不過今天的卡路里真的超超超超標了!!
即使我仲好想買多一底來吃, 個胃仲好似尚有空間食得落...但連續幾天的肥妹美食之旅尚未完結喲..我要理智丫!!
(。*--*。)
題外話/補充資料: 這裡不單是[b]食物既味道[/b]令我想再次幫襯, 更重要的是[b]那份[u]窩心的人情味[/u]令人十分觸動溫暖[/b]。 這間不起眼的小小「[b]紅磡雞蛋仔[/b]」, 我[b][u]真的愛上了[/u][/b]。 :)
2013-03-30
15 分鐘 (外賣自取)