2022-05-21 60 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟 🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑🤑大坑係個好清幽嘅地方,呢間餐廳就充分發揮到呢區嘅優勢,餐廳座位唔多,私隱度高,適合三五知己小酌怡情,一邊聽師傅介紹每道菜式,一邊細味品嘗同時促膝談心叫咗set dinner,由前菜到甜品每一道菜式都感受到師傅嘅用心同堅持,由於晚餐太豐盛容許我主要講印象比較深刻嘅✨✅枝豆連小食都唔馬虎,枝豆用咗自製嘅醬油醃,味道微鹹軟腍,非常清爽✅前菜🔆藍梅醬甜蝦好有創意嘅配搭,藍梅醬質感有啲似乳酪,配埋軟腍嘅甜蝦味道好新奇🔆三文魚籽山芋水雲水雲口感滑溜,山芋都磨得好細滑,加埋酸甜嘅醬汁非常開胃🔆柑橘醋海蜇同水雲口感好唔同,係爽口有嚼勁,同時加入柑橘醋令味道酸甜帶果香✅胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律胡麻醬係我最鍾意嘅沙律dressing~上面嘅黑豚肉烤到啱啱熟帶淡淡油脂,同埋沙律食就好好咁平衡到啦❇️刺身🔆吞拿魚腩(拖羅)入口即溶,魚油非常豐富芳香🔆油甘魚魚肉軟嫩,魚邊皮位爽口🔆帆立貝厚肉鮮甜,有淡淡青檸味✅壽司🔆日本海膽清甜順滑,有淡淡海水味🔆蟹肉蟹羔師傅好細心咁將蟹肉挑出嚟放上去,蟹味非常濃郁🔆火炙和牛油份豐潤,好香牛味🔆火炙大左口魚邊油份豐潤,脂香味美🔆深

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟 🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑🤑

✅枝豆

✅前菜
🔆藍梅醬甜蝦
🔆三文魚籽山芋水雲
水雲口感滑溜,山芋都磨得好細滑,加埋酸甜嘅醬汁非常開胃
🔆柑橘醋海蜇

✅胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律

❇️刺身
🔆吞拿魚腩(拖羅)
入口即溶,魚油非常豐富芳香
🔆油甘魚
魚肉軟嫩,魚邊皮位爽口
🔆帆立貝
厚肉鮮甜,有淡淡青檸味

壽司
🔆日本海膽
清甜順滑,有淡淡海水味
🔆蟹肉蟹羔
師傅好細心咁將蟹肉挑出嚟放上去,蟹味非常濃郁
🔆火炙和牛
油份豐潤,好香牛味
🔆火炙大左口魚邊
油份豐潤,脂香味美
🔆深海池魚
晶凝通透,鮮味幼滑

❇️木魚花紫菜大蜆湯
湯非常清甜,而且仲有兩隻多汁嘅大蜆,加上海帶紫菜等令味道更豐富

✅燒物
🔆磯燒鮑魚
鮑魚表面放上金萡氣派十足,口感煙韌有嚼勁,加埋甜甜嘅醬汁更惹味

🔆薄燒安格斯牛肉蒜片卷
師傅將成塊牛肉片一邊燒一邊卷,所以成個卷都係牛肉嚟㗎!而且除咗上面嘅蒜片牛肉卷入面都加咗碎蒜,有心思

❇️揚物
🔆松葉蟹腳
將原條蟹腳拆殼再加入天婦羅粉炸,呢啲步驟都好考工藝,出色
🔆鮮蝦芝士腐皮卷
又一項工藝之作,係蝦入面釀忌廉芝士再拎去炸,一咬落去就食到流心芝士,好味
🔆日本蠔天婦羅
師傅話佢哋嘅炸粉成本貴出面一倍,都真係好感受到,天婦羅衣非常薄脆,食材炸熟嘅同時保持肉質鮮嫩,誠意之作

✅焦糖mousse蛋糕
中間果層比起mousse更似雪糕,成個配搭好有驚喜