餐廳: 素之樂創意蔬食料理
資訊:

平時係北角返工,呢一間係同事口中都經常聽到既素食餐廳。位置比較偏僻,基本上唔係北角人都可能未必知有呢間咁出色的素食餐廳!我同同事係5月既時候去食Lunch Set! 一般都建議大家去叫平日既lunch set(平均120蚊一個人)! 佢有2人set4人set,如果你係一行3人,餐廳仲可以幫你做3人份,價錢都係按平均既計返^^ 超級貼心當日我地就叫左二人餐 (再轉三人份)✿餐前小食 (★3.8/5)未上set 之前係有餐前小食!! 係花生同素既肉乾,都係好好食既! 大家唔好食曬先,之後既野食仲吸引!✿燉湯 (★4.0/5)set 會先上一個燉湯,燉湯好足料,好清甜,入面有腰果、鹿茸菇、龍眼肉等等,菇既香味味道突出,味道同一般以肉燉湯無分別! 值得一試。✿糖醋咕嚕 (★4.8/5) (必試!) 必試! 每一次黎素之樂都必食既糖醋咕嚕! 食落去同真正既咕嚕肉好似! 而且色香味俱全,連旁邊既菠蘿都好甜! 想無限encore! 送飯絕配✿野菌雜菜 (★3.8/5)同一般雜菜相若,無咩特別✿點心拼盤 (★4.0/5)點心拼盤有燒賣、蝦餃同春卷燒賣食落有少少粉絲係入面,正常蝦餃出色,似真正有一隻鮮蝦

平日既lunch set
(平均120蚊一個人)! 佢有2人set

當日我地就叫左二人餐 (再轉三人份)

✿餐前小食 (★3.8/5)

✿燉湯 (★4.0/5)

燉湯

✿糖醋咕嚕 (★4.8/5) (必試!)

糖醋咕嚕

✿野菌雜菜 (★3.8/5)
同一般雜菜相若,無咩特別

✿點心拼盤 (★4.0/5)

點心拼盤有燒賣、蝦餃同春卷

燒賣食落有少少粉絲係入面,正常

蝦餃出色,似真正有一隻鮮蝦係入面;

春卷比較出色,入面都係韭黃、高麗菜、紅蘿蔔等等

點心拼盤

✿素魯飯 (★4.0/5)
素魯飯:係比較甜既素魯飯,飯身比較乾身D,但同咕嚕肉或者雜菜一齊撈飯食就好美味

素魯飯

✿是日甜品 (★3.8/5)
馬蹄糕比較普通,無特別。
2023-05-29
燉湯