位於電廠街的內街位置,於炮台山地鐵站B出口步行約10-15分鐘左右。店內、店外均掛滿燈籠,裝潢充滿台灣地道古早風味,感覺似置身於六合夜市內的地道小店一樣🏮是晚多人聚餐,可以品嘗到多款菜式,非常豐富!🤰🏻 欣賞店主們充滿熱誠,令J妹仿如身處於台灣咁🇹🇼🍱 皇膳好頭好尾牛肉湯麵 $298(只限堂食,每日限量)好驚喜!原來湯麵Set咁大盤!😍一Set可以食到多款選料新鮮的食材!除了有用上濃郁牛味的牛面頰肉及牛尾肉的皇膳好頭好尾牛肉湯麵,更可以一次過食到每款單售 $32 的涼菜!包括: 牛奶水果白玉粟米、烏醋拌雲耳、台灣梅粉番石榴串! 3款涼菜都真心好食!爽甜嘅爽甜!開胃嘅開胃!😋👍🏻 而且更有自家提煉的辣椒牛油及調味唔過鹹的鹹酸菜,供自行加入牛肉麵湯底,令味道層次更提升!🍡台灣梅粉番石榴串 $32番石榴同蘋果粒都好新鮮爽甜,特意多吃一串!🐮 原味牛肉麵 $78與皇膳好頭好尾牛肉湯麵是同一款每天經過熬煮6小時以上的牛骨髓藥材湯底!而原味牛肉則是用上牛腩肉,2款湯麵的牛味和肉質口感都各有所好!🐓 黑麻油蟲草花濃雞湯麵 $68雞肉嫩滑,唔肥膩,店員表示湯底由多隻原雞熬成,難怪雞味咁濃郁!仲有炸蟲

🍱 皇膳好頭好尾牛肉湯麵 $298
(只限堂食,每日限量)
好驚喜!原來湯麵Set咁大盤!😍
一Set可以食到多款選料新鮮的食材!
更可以一次過食到每款單售 $32 的涼菜!
包括: 牛奶水果白玉粟米、烏醋拌雲耳、台灣梅粉番石榴串!

🍡台灣梅粉番石榴串 $32
番石榴同蘋果粒都好新鮮爽甜,特意多吃一串!

🐮 原味牛肉麵 $78

🐓 黑麻油蟲草花濃雞湯麵 $68
雞肉嫩滑,唔肥膩,店員表示湯底由多隻原雞熬成,難怪雞味咁濃郁!仲有炸蟲草花增添口感

🥗 蜂蜜柚子白涼瓜 $42
白涼瓜絲,爽脆,回甘又唔澀唔苦!拌柚子蜜夠清新!開胃!

🍗 三杯雞 $88
三杯雞煮得濃郁入味,肉質嫩,唔嚡口。
男友食到停唔到口!

🥗 櫻花蝦麻醬A菜 $42
食得出麻醬經自家調配過,會有少許Wasabi和千島醬味,拌埋炸櫻花蝦乾及沙律菜,開胃!

🍆 鹽酥原條茄子 $68
原條茄子半切成幾節再酥炸,形狀好過癮,少見!😝 外脆內軟,炸衣薄脆,唔會掩蓋茄子肉!

🦪 蚵仔煎 $58
以潮式煎蠔薄餅作概念的特色蚵仔煎,薄身香口,配合味道酸酸微微辣的海山醬,食落唔膩濟

🐷 台式鵪鶉蛋滷肉飯 $53
滷肉,入味,味道有層次,食得出是先煎後煮再燉至收汁的傳統台灣滷肉做法。
有肉汁,肉質綿軟,原來用的是對人體較健康、不飽和脂肪酸含量較一般豬多的西班牙栗飼豬肉

🥛 麻糬芭樂骨 $98
望落似沙拉骨~
麻糬,質地偏軟身,入口奶味香濃,配埋先炸後炒、肉質鬆化的芭樂骨,甜甜哋又香口

🐓 士林鹽酥雞扒 $48
大塊!炸衣薄,炸得酥脆又啖啖肉!可以蘸埋附上的海山醬

🍠 蜂蜜梅粉雙色地瓜 $58
蕃薯條、紫薯條,本身已有淡淡甜薯香,再蘸上清甜蜂蜜! 蜜糖控的我食到停唔到口!喜歡!

🍪 Oreo麻糬 $42
麻糬,奶味好香濃,質地偏creamy軟滑,濃厚忌廉狀,配合Oreo碎,入口似oreo味牛奶慕絲甜品

🍍 原隻古早味鳳梨冰 $88
面層鳳梨肉粒,下層鳳梨沙冰

_______________

六合小巷 (北角)
北角電廠街9-15號聯和大廈地下A號舖

_______________