2023-02-23
北角呢一間omakase 性價比好高 因為野食好好味😬 平時好少何會認真記錄自己食嘅嘢 不過師傅喺製作嘅過程中好認真咁樣講解唔同嘅料理 見師傅咁認真 我都唔好意思唔記低佢😂 不過好多道料理都令我大開眼界😬 加上有師傅詳細嘅講解 所以就學識咗唔少嘢😂首先係 #東洋美人 ,呢一隻係飲過咁多隻清酒裏面算係幾清甜嘅一隻😁😁 平時飲開嘅清酒,可能都會只係在超市買到嘅 第一次飲咁高質嘅清酒前菜 本來是設計來比客人送酒食的前菜見到個前菜賣相非常吸引 蓮藕係酸酸甜甜好開胃 仲有少少海膽、豆腐 所以口感好豐富 第一次接觸目仁奈 覺得佢嘅魚肉有咬口 感覺上好肥美師傅教我哋打開片魚 加少少蔥同埋辣椒蘿蔔蓉 令到味道更加豐富帶子帶子非常新鮮 同埋大粒 咬落好爽口鮟鱇魚乾鮟鱇魚乾唔會太過乾身 上面仲有三文魚子 三文魚子亦都好大粒 一咬就「爆珠」😍 個餅底仲係平時食開日本雪糕嘅餅底🤪磯煮鮑魚磯煮鮑魚好大隻 用左慢煮方法 仲係用咗波浪紋嘅切法 食落更加有口感🙆🏻♀️🤪 面頭醬汁係自家製肝醬 最後食蘿蔔 非常濃郁海帶清湯一個清清地嘅海帶清湯 中場飲返碗暖湯🤪大家都見到張相 裏面有好多唔同嘅魚生😍😍 見到盒裏面嘅魚生非
前菜 本來是設計來比客人送酒食的前菜
第一次接觸目仁奈 覺得佢嘅魚肉有咬口 感覺上好肥美
帶子
帶子非常新鮮 同埋大粒 咬落好爽口
鮟鱇魚乾
磯煮鮑魚
海帶清湯
一個清清地嘅海帶清湯 中場飲返碗暖湯🤪
大家都見到張相 裏面有好多唔同嘅魚生😍😍 見到盒裏面嘅魚生非常吸引🤪 當時見到就覺得好期待啦🤣
蜜柑鯛
拖羅好肥美 非常香魚油味
棱子魚
感覺好香口 同埋呢一隻魚嘅肉身相對地淋身
「生死戀」
紫菜夾咗一塊生 一塊熟嘅魚 仲用了吞拿魚嘅「腦天」部位 再用超級脆口嘅紫菜夾住😆 被燒到熟熟地啲魚 魚油多到「嗶」出黎😆
左口魚
左口魚好大塊 師傅將塊魚打咗個結 然後燒到好香 有入口即溶嘅感覺
牡丹蝦+蝦膏
呢個蝦非常鮮甜爽脆 面頭有啲蝦膏 令到成個味道更加好食
北海道海膽
呢個海膽亦都叫做黃膽 口感清甜 又唔會腥
松葉蟹清湯烏冬
松葉蟹嘅蟹肉幾香 有一種清甜嘅感覺 烏冬亦都幾彈牙
千層蛋糕
呢一個千層蛋糕嘅忌廉比起平時食開嘅千層蛋糕滑好多 亦都唔會有油膩嘅感覺 非常好食
另外 餐廳嘅師傅非常好客 同埋好好傾 唔會令人有一種拘謹嘅感覺🤪 覺得係呢一間小店都食omakase 幾開心🥰