2024-06-01
葵芳新都會原來開咗間食掃街小食嘅打卡店,雖然係掃街小食,但佢地嘅野食每樣都好有創意,都幾特別。掃街拼盤麥皮蝦芒果沙律脆筒隻蝦炸到好香脆,外皮甜甜地,蝦肉勁彈牙,雪糕筒入面全部都係芒果肉沙律,勁有創意,好食落好fresh碗仔翅蒟蒻麵碗仔翅味道都幾好,唔會太稀,最特別係用蒟蒻麵代替粉絲,覺得健康咗。特特大魚旦咖哩味都幾特出幾惹味,魚旦勁爽口。山椒咸蛋黃雞翼雞翼勁大隻,炸到外脆內嫩,上面個山椒咸蛋黃醬咸咸香香好好味。蝦頭油菜圃燒賣燒賣mix蝦頭油都係第1次食,估唔到又幾夾,食落好香,燒賣都好煙韌。新煎釀三寶同平時嘅煎釀三寶唔同做法,佢外皮嘅炸粉係似天婦羅嘅外皮,而入面嘅魚肉又幾煙韌,又幾好味。麻辣牛筋腩麻辣味好香,麻麻辣辣,不過又唔算太辣,牛腩唔算太肥,而牛筋煙煙韌韌,2樣都好入味。蝦油頭撈麵d蝦油浸晒入d麵入面,勁香蝦味,而d麵都爽口彈牙,勁惹味。惹油溏心蛋飯隻溏心蛋勁正,蛋黃流晒落d飯入面,加上蔥油嘅香味,個飯勁好食。雞蛋仔101畫室配朱古力&草莓醬勁得意,造型似畫板同顏料,d顏料原來係朱古力醬同草莓醬,淋落雞蛋仔果度食,可以想加幾多就加幾多,雞蛋仔外脆內軟好香蛋味,好玩又好食。芒芒小丸
掃街拼盤
麥皮蝦芒果沙律脆筒
碗仔翅蒟蒻麵
特特大魚旦
咖哩味都幾特出幾惹味,魚旦勁爽口。
山椒咸蛋黃雞翼
蝦頭油菜圃燒賣
新煎釀三寶
麻辣牛筋腩
蝦油頭撈麵
d蝦油浸晒入d麵入面,勁香蝦味,而d麵都爽口彈牙,勁惹味。
惹油溏心蛋飯
雞蛋仔101畫室配朱古力&草莓醬
芒芒小丸子椰皇蛋白
芝麻糊豆腐湯丸椰皇蛋白
2個甜品都係原個椰皇裝住d勁滑嘅蛋白,芒果好甜,小丸子好煙韌,好香椰汁味,而湯丸外皮都好煙韌,入面係勁香嘅芝麻涵,芝麻糊都好香滑,2款甜品都好好味。
阿薩姆手打香檸茶
唔算太甜,香檸味都好特出,茶味香濃。
芒芒椰奶
椰奶好香好滑,芒果肉都幾多,仲有西米喺入面,增加口感,