2019-08-31 8147 瀏覽
第一次黎鱷魚裇呢棟大廈食飯,坐lift上去玉桃軒時先發現呢幾層有不少酒家(真是大鄉里😆) 入到去裝修光猛,大紅花地毯非常搶眼,再加上水晶吊燈的襯托,感覺環境典雅,好適合舉辦喜慶和聚會!當晚都有半邊場地用屏風隔開擺百日宴,非常熱鬧! 餐牌同一般酒家一樣,有單點小菜或者海鮮,員工有特別推介海皇八寶冬瓜盅,但我地人少就索性簡簡單單叫三樣餸就夠片皮鴨員工首先將原隻鴨俾我地過目,望到鴨皮好有光澤,賣相不錯,然後企在旁邊即場切開員工的刀工很好,切得好平均,左右兩邊是鴨皮連同厚身的鴨肉,皮脆肉嫩,而中間就是一片片的鴨皮,有齊兩款口感!最值得一讚是麵粉皮用牛油紙格住,一來不會成堆皮黐住,二來拎上手較為方便! 我不客氣啦!!西施柚子蝦球鮮蝦咬落爽口,淋上酸酸甜甜的柚子醬汁,感覺好清新,加上食完片皮鴨再食呢個,可以中和番鴨皮上的油脂! 上湯浸莧菜份量挺多,用上湯煮過依然保持幼嫰,口感腍身,但不鞋口,清清地不錯!

片皮鴨

片皮鴨