2022-12-10
朋友約我去微辣大排檔食飯,我初時以為真係去大排檔,原來唔係,係位於沙田新城市廣場三期嘅一間餐廳叫”微辣大排檔”餐廳裝修玩味十足,以麻雀,地鐵車廂做主題,帶有種懷舊嘅感覺。見到餐牌寫住雲集左5間米芝蓮等級美食品牌,幾吸引,其中一間仲係我鐘意食嘅北角雞蛋仔😍。點左咪走雞(米酒雞),朋友話呢個係必點嘅,個煲好大,煲蓋係🐔公仔,好得意,侍應幫我哋打開煲蓋,淋啲酒再點火,即時有陣陣香味湧上來,雞望落細細隻,但原來好多肉,雞肉嫩滑,金針雲耳浸透著雞汁嘅味道,好鮮甜最冇得頂係佢個懷舊蟹膏蝦多士,夠鬆脆,蝦味濃厚,配埋蟹膏同蟹籽一齊食,真係好食到停唔到口👍👍👍椒絲腐乳炒通菜好大碟發記大香腸,上盤好特別,原條串起,然後剪一舊舊食,味道似食台灣果啲香腸,好味
椒絲腐乳炒通菜好大碟