2010-10-28
我鍾意食精緻點心,事實係鍾意真正有水準嘅點心.平時去九龍城陶源,點心好正,但又未去到添好運水平,差果少少,但已經好滿意.添好運當然係好啦,夠曬平.靚,正.超曬班.但係就人肉搏鬥,仲好似趕住趕住咁,坐耐咗都會唔好意思.無辦法,要平又要好,係咁架喇.有時都想有啲新意思.點心皇都唔錯,但唔係超班果種. 上兩日無聊,上 openrice 逛下逛下,見到呢間人氣點心店,正中下懷,今日要開飯,怱然唔想去陶源,想試新嘢,醒起呢度...去到門口,原來要等位,好啦,等就等啦.1) 手打章魚肉餅飯 唔錯唔錯, 只係啲飯好似”爛咗少少”,但整體不俗.2 ) 滑蛋煎糯米雞 好味.蛋只蓋着糯米雞,而內裡一點骨頭也沒有.上面放有木魚碎,好一個 fusion 配搭!3) 荀尖蝦餃皇 啲蝦幾爽,且新鮮,不過貴咗啲.(添好運會更好吃更化算!!)4) 魚翅帶子餃 有點蝦餃 feel. 但一向以來也不是這樣子的嗎?5) 金柱帶子石榴果 賣相精美討好.光是看,也覺是樂事.當然囉,好吃呢.6) 蒜香陳村粉蒸肉排 蒜香樸鼻,令人難以抗拒.肉質嫩滑,十分美味.但陳村粉卻不入味,不能做到錦上添花.7) 黑魚子花菇蒸
事實係鍾意真正有水準嘅點心.
平時去九龍城陶源,
點心好正,
但又未去到添好運水平,
差果少少,
但已經好滿意.
添好運當然係好啦,
夠曬平.靚,正.
超曬班
但係就人肉搏鬥,
仲好似趕住趕住咁,
坐耐咗都會唔好意思.
無辦法,
要平又要好,
係咁架喇.
有時都想有啲新意思.
點心皇都唔錯,
但唔係超班果種.
上兩日無聊,
上 openrice 逛下逛下,
見到呢間人氣點心店,
正中下懷,
原來要等位,
好啦,
等就等啦.
1) 手打章魚肉餅飯
唔錯唔錯, 只係啲飯好似”爛咗少少”,但整體不俗.
2 ) 滑蛋煎糯米雞
3) 荀尖蝦餃皇
啲蝦幾爽,且新鮮,不過貴咗啲.(添好運會更好吃更化算!!)
4) 魚翅帶子餃
有點蝦餃 feel. 但一向以來也不是這樣子的嗎?
5) 金柱帶子石榴果
賣相精美討好.光是看,也覺是樂事.當然囉,好吃呢.
6) 蒜香陳村粉蒸肉排
7) 黑魚子花菇蒸燒賣
我欣賞這個燒賣,它跟別的店子不同,不是用免治了的肉作餡料,而是吃得到的不薄身的小肉片.
8) 沙律香芒盞
脆脆的盛器像雪糕筒一樣香口,但沙律是獨沽一味的沙律醬撈蘋果粒粒,可以說是單調,也可以說是特色.不過只有芒果顏色的醬液鋪在上面,整道小吃也吃不出一點丁的芒果味兒...怪哉,怪哉.
9) 千島炸粉粿
不切合主題.不是一向吃開的粉粿.正確來說,我個人認為是香炸明蝦角.如果單憑以食物好吃與否的角度來說,也是不錯的.
10) 高湯魚翅餃
這個湯底應有放少量金華火腿絲餚的,湯清而味鮮甜.餃子內有鮮蝦一只,三小片帶子,冬瓜茸,以及切成方形小粒粒的魚膠片用來增加口感.本應不錯.唯一不足的,是那個餃子皮,咬落有點粉粉的樣子,是”猜”的功夫問題吧.
11) 蒜茸海鮮春卷
非常的香口熱辣.
12) 甘筍咸水角
看得人心花怒放.非常的漂亮.可是那個皮太黏牙了一點,不太適合老人與小孩.希望會改善啦,因為賣相實在美麗,捨不得不下單.
13) 沙爹金錢肚
味道香濃,十分惹味.推!只是咯咸一點.
14) 青芥脆蝦一口漢堡仔
要是你喜歡沙律醬你一定會好鍾意.迷你漢堡做得唔錯.個皮有點脆脆的,令我想起澳門特色豬仔包那種脆脆的回憶.不過我唔好沙律醬,所以...
15) 特式蘿蔔酪
煎過了頭,有點要撕開又撕不開的情況.有點狼狽.不過味道 ok 噃.用芥辣同吃更是一絕.
16) 杏汁木瓜凍
賣外相.有點創意,但可惜不太特別.杏汁凍應是以大菜糕為基礎而做成的.感覺清新.
17) 回味石榴布甸
真的是令人再三回味.很不錯的創意甜品.不太甜,但那石榴味就是留在口腔中來回.令人想再加添.
所有熱吃都是熱呼呼的,
這個我最最欣賞.
點心要熱的才好吃呵.
絕對是可以一試的店子.