2023-02-23
放工想同朋友chill一下,於是過黎佢公司呢邊幫襯呢間西班牙小菜館。喺香港好少食西班牙菜,但以前係去過西班牙旅行,對西班牙菜吸收了北非、中東等地的烹飪精華,念念不忘。呢日黎到Ruru Tapas Restaurant,就勾起左我對西班牙菜嘅好多回憶,因為呢度啲食物都好高質,環境亦都好舒適。呢日我地就叫左西班牙炸蛋($98)、慢煮雞胸肉配薯仔團芝士汁($228)、西班牙脆豬腩燉飯($228)同埋海膽三文魚子鵝肝。每一道菜都好細緻,好有特色。西班牙炸蛋係極有風味的傳統小食,吃時需用叉子戳穿半熟的流心蛋,並沾上外圍香脆薯絲一同品嚐,非常之趣卜卜,極度香口。至於合西班牙脆豬腩燉飯,脆豬腩肉質厚實,外皮孜脆口,燉飯就汁香味濃,飽肚感十足。而個海膽三文魚子鵝肝,擺碟十分精緻,三文魚子味濃,鵝肝好軟棉,所有配料加埋,完全衝擊我嘅味蕾感受,極之美味!而我地就最鍾意慢煮雞胸肉配薯仔團芝士汁。慢煮雞胸, 十分嫩滑,唔會鞋口,個薯仔團飽肚感十足,芝士汁好濃郁,好有特色,整道菜都配合得天衣無縫,食完非常滿足。整體來說,Ruru Tapas Restaurant係一間好高水準嘅西班牙餐廳,我一定會再黎幫襯Rur
Ruru Tapas Restaurant
地址:旺角杉樹街11號德安樓地下1號舖