2018-08-14
公司今天要安裝電腦, 我們準時放工, 所以約了同事齊齊吃晚飯, 公司附近有 秋田浜燒食堂, 大家都想去試試.這間日式食肆, 規模不小, 地鋪至樓上, 我們要見識見識, 原來樓下是浜燒食堂, 樓上是以鐵板燒及刺生為主.依我們目的是吃浜燒, 店員招呼我們坐樓下, 店內裝潢是日式風格, 桌椅也是木製. 環境好舒適. 店員送上餐牌, 有多款套餐, 也可散點. 我們研究之下, 決定 order KYOTO Set $498/位.先來 前付: 河豚魚干燒得乾身香口, 沾上醒胃的沙律醬, 入口香而不油, 令人一條接一條的, 吃不停口。店員前來介紹, 食堂正做推廣, "一手赤蝦"只要在 facebook like 及 share 相片, 便可參加遊戲.朋友話我隻手大 D, 由我來揸赤蝦, 雖然濕濕滑滑, 我一手揸了六隻蝦, 真好玩 師傅隨即替我們燒蝦, 好細心.一碟六隻, 免費加送. 燒蝦肉質彈牙, 鮮甜, 每人食三隻.接著刺身五款, 有兩隻甜蝦, 甘油魚, 左口加海膽, 鯛魚及大帶子, 甜蝦, 入口鮮甜. 鯛魚, 魚油豐富,帶子, 肉質鮮嫩.左口加海膽, 入口很鮮
鯛魚, 魚油豐富,
帶子, 肉質鮮嫩.
左口加海膽, 入口很鮮, 絕無腥味, 超好食.
款款刺身都新鮮甜美, 好滿意.
味道香濃, 燒得岩岩好 , 表面燒至有焦香, 肉質彈牙, 咬落軟淋多汁, 牛肉味香濃.
師傅把鮑魚的內臟移除, 配上香草牛油汁再燒. 好仔細.
師傅好有經驗, 先燒一會, 便去清洗. 再加湯汁伴煮, 肉質鮮嫩多汁, 嫩滑好味, 連湯都飲清 !
師傅先把蟹蓋連蟹膏, 加上蟹籽, 鵪鷓蛋一起燒. 把成品塗上烤脆的米通, 蟹膏香濃鮮美, 極好味.
打開錫紙包, 已聞得香濃黑松露及菇味,
什菌, 冬菇絲, 金菇, 雜菌含很香濃黑松露和牛油味, 燒得時間剛好, 不會太稔, 味道佳.
築地海鮮雜炊 (海鮮粥) ~ 粥好綿, 足料十分豐富, 有八爪魚, 帶子, 美味好食.
京都海鮮湯茶漬飯(鯛魚) ~ 海鮮湯熱熱的用瓦壺送上. 湯底帶茶味, 配上珍珠米飯, 內有鯛魚片, 好美味.
甜品: 豆腐雪糕, 就像日本的高質豆漿, 有極濃豆香, 令人回味。
店員很有禮, 感覺招呼好好, 主動幫我們燒烤食物, 食材新鮮, 大家都話此個浜燒晚餐, 無選擇錯.