2022-12-30 191 瀏覽
慶祝結婚周年,揀咗當年結婚場地半島酒店食個下午茶慶祝。大堂嘅下午茶大家應該試過,今次book咗比較新,位於商場地庫嘅The Peninsula Boutique & Cafe。我地點咗二人下午茶set($728 +10%),包括有佢signature嘅scone,幾款鹹點及甜點,北海道牛乳軟雪糕,馬卡龍同埋兩杯飲品。半島出品嘅scone 一向都出名,今次再食都冇失望,整得鬆脆,搽埋士多啤梨醬或牛油,真心好正。鹹點包括蘑菇泡芙、青橄欖蛋糕同三文魚青瓜三文治。甜點有朱古力法式小蛋糕、紅加侖子泡芙同柑橘慕絲。Tea set賣相極為吸精,打卡一流。各款食物味道亦相當不錯,尤其係朱古力法式小蛋糕,味道有少少似金莎朱古力。另外北海道牛乳軟雪糕,牛奶味香濃,入口非常軟滑,好有驚喜。開頭見tea set好似唔係好多野食,但食下食下其實都好夠飽。由於全間cafe只係得五張枱,所以比較難book,我同老公喺網上睇咗一輪攻略先成功book到,提提大家餐廳接受21日前預訂,大家可以mark定日子網上訂枱。訂枱時仲可告知酒店慶祝生日或紀念日,佢哋會用朱古力醬響門僮帽上寫埋字,用嚟影相就啱晒。餐廳環境一流,絕對適

餐廳環境一流,絕對適合閨蜜情侶,人少少傾偈同慶祝生日或紀念日。下午茶同大堂嘅餐牌略有不同,比大堂清靜,但食物同樣高質。