2020-02-14
經過黑布街見到呢間叫溫體牛既店個名幾特別🧐心諗咩係溫體牛?最後係好奇心既驅使下闖入去試試.所謂既溫體牛即係當日凌晨屠宰而無經過冷藏既新鮮牛.除左採用溫體牛外呢到所用既牛係水牛肉,對比其他牛,水牛肉脂肪較低之餘蛋白質更高.溫體牛筋牛腩河粉溫體牛既脂肪量相對較少,肉質嫩腍中帶點咬勁唔會淋到無晒肉既質感.牛味夠晒濃郁而且內裏帶點牛脂係口腔徘徊好香.湯底用上新鮮牛骨湯熬製,飲落清甜得黎又帶濃濃既牛香味,絕對唔會好肥膩,飲晒d湯都唔覺口渴.麵底既河前粉比平時較寬闊,掛湯能力一流而日河粉入口好滑溜又帶微微米香,配上濃香溫骨牛一流啃骨湯真係原個牛骨頭上碗,真係第一次見牛既骨頭.骨頭旁邊加上2枝粟米,粟米好清甜又新鮮,吸晒牛骨湯既味.湯底好香濃既牛味,內裏加左少少胡椒減少牛既膻味.先帶牛骨鹹香味,後帶胡椒味慢慢滲出,最後帶出白蘿蔔同粟米甜味.陳片牛丸既湯底相對多左份牛丸既牛脂油香.牛丸十分爽彈而且入口仲有肉汁流出黎.內裏牛肉味夠晒濃之餘會慢慢帶點陳皮既甘香.加上自家辣椒醬夠香帶微辣,食落又另一番風味.牛第一胃帶微微內臟果,所以唔太鍾意內藏味既朋友可能會有d卻步.佢既口感同我地平時食開既牛肚有d唔同,Q
牛第一胃帶微微內臟果,所以唔太鍾意內藏味既朋友可能會有d卻步.佢既口感同我地平時食開既牛肚有d唔同,Q彈好多,所以老闆係我點牛第一胃時都同我講係會帶韌所以係食佢既口感為主.入口既時候正如老闆所講真係食佢既煙韌既所以唔好預其咬得開,口感幾特別,都係一個特別既體驗.