2010-04-11
趁住未返工,來赤柱拍拖。下午來搵食,走去食西多。 呢日無食晏晝,來到赤柱已經肚餓,一於平平地來「泗益」試下呢度的「無糖漿咖央西多」。原來呢度的西多士是特別軟身的,咬落去同其他地方食到的西多士的口感好有分別,呢種口感可能未必人人鍾意,喜歡的可能會好喜歡,唔喜歡的就會好唔喜歡,不過我就覺得幾好啦!至於味道,呢度的西多雖然無落糖漿,但係因為西多裡面夾有咖央,所以一d都唔覺得淡,又唔會太甜,個人覺得幾好食呢!除左西多外,呢次下午茶仲食左鴛鴦腸(即係紅腸+腸仔啦)麵同腸蛋米,呢兩味就同一般茶餐廳或者大排檔嘅差不多,無乜特別好講。不過兩杯熱飲都係預先落左糖落去的,唔使自己落糖,其實咁都幾好,可以一來到就有得飲,係驚佢落得太重手,太甜,救唔番唧,哈,呢度師傅落的分量又幾好喎剛剛好。雖然呢度的西多士都幾好食,不過要成$20一件,都唔算便宜,而且其它食物又無乜特別的地方,加上呢度話晒係大牌檔,環境就唔係咁好啦,係有d地道風味咁啦,不過如果夏天來幫襯都應該幾熱,所以都係試過就算啦,赤柱咁多嘢食,唔需要專程來幫襯囉。